Colegiul Medicilor din România s-a alăturat demersurilor societăţilor academice pentru reducerea consumului de tutun

Colegiul Medicilor din România s-a alăturat demersurilor societăţilor medicale, academice si organizatiilor non-guvernamentale care au adus în atentia factorilor decizionali prima propunere integrata de strategie nationala privind reducerea consumului de tutun, 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei.

Este cel mai amplu efort al comunitatii medicale de a strange randurile in jurul temei reducerii consumului de tutun, factorul de risc principal pentru bolile non-transmisibile in Romania. Strategia 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei la care au contribuit specialistii Colegiului Medicilor din Romania si ai organizatiilor profesionale si academice a fost realizata in conformitate cu principiile si obiectivele Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, ale Planului Multianual integrat de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate, precum si in deplina concordanta cu recomandarile organizatiilor internationale si documentelor la care Romania este semnatara (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Conventia Cadru privind Controlul Consumului de Tutun, Strategia OMS Regiunea Europa pentru Sanatatea Copiilor si Adolescentilor 2015-2020, Conventia ONU privind Drepturile Copilului).

Unul din punctele esentiale ale Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului, reflectata in legea nr. 332/2005, este protejarea dezvoltarii de politici publice de sanatate in domeniul reducerii consumului de tutun de orice interferenta a industriei tutunului (Art. 5.3. al Conventiei-Cadru), respectandu-se un principiu clar articulat al conflictului ireconciliabil dintre interesele acestei industrii si obiectivele de sanatate publica.

De asemenea, ghidurile de buna practica pentru profesionistii in sanatate publica ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii in domeniul controlului consumului de tutun(disponibile inca din anul 2005) precizeaza reguli clare privind interactiunile intre acestia si industria tutunului, cu scopul limitarii la cazurile absolut necesare pentru reglementare, in mod transparent, cu precizarea sursei de finantare, in locatii neutre.

Ghidurile de buna practica definesc rolul si imaginea profesionistului din sanatate ca fiind esentiale pentru promovarea unui stil de viata si a unei societati libere de tutun. Ghidurile se adreseaza tuturor profesionistilor din sanatate: medicii, asistentii medicali, moasele, dentistii, psihologii, farmacistii si membrii altor profesii care au legatura cu sanatatea.

Colegiul Medicilor din Romania si-a manifestat, inca de la finalul anului trecut, ingrijorarea si preocuparea legata de acest aspect si a solicitat sprijinul si implicarea directa a autoritatilor de sanatate din Romania in stabilirea unei proceduri transparente, aprobate prin ordin de ministru si care sa stabileasca regulile de interactiune ale profesionistilor in sanatate cu reprezentantii industriei tutunului (angajati sau consultanti), similara cu procedura existenta la nivelul Comisiei Europene. Am considerat ca, in acest mod, se poate intari credibilitatea profesionistilor in sanatate publica.

In ciuda acestor demersuri, am constatat cu vadita surprindere ca profesionisti in sanatate publica si reprezentanti ai unor foruri decizionale in sanatate au participat recent la o dezbatere finantata de un producator de tutun.
Desi mesajele transmise de catre acestia au fost perfect congruente cu pozitiile exprimate deja de catre forurile profesionistilor in sanatate, este inacceptabil si neconform cu ghidurile ca aceste opinii sa fie exprimate la masa unei dezbateri finantate si dirijate cu scop comercial de catre un producator de tutun. Consideram acest lucru un precedent grav si cu potential de decredibilizare a profesionistilor in sanatate publica, acum si pe viitor.

Ca atare, solicitam in mod direct tuturor membrilor Colegiului Medicilor din Romania sa respecte principiile enuntate in reglementarile mentionate si sa nu valideze, prin asociere directa sau indirecta de nici un fel, interesele comerciale ale industriei tutunului.

Nu exista nici un motiv de natura stiintifica sau medicala care sa justifice interactia dintre un asemenea profesionist si industria producatoare de tutun.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles