[AUDIO] Primele obiecte donate din perioada pandemiei au ajuns la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa

[UPDATE] O carte, o pereche de pantaloni, ochelari, un ambalaj de parfum sau o cutie de medicamente, măşti de protecţie, desene ale copiilor sau fotografii şi înregistrări audio-video din perioada pandemiei sunt numai câteva din exponatele care vor face obiectul expoziţiei itinerante “Identităţi fragile”, care va poposi şi la Muzeul Banatului Montan din municipiul Reşiţa, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul interimar al instituţiei de cultură din oraş, dr. ist. Livia Magina:

Încă de la începutul lunii februarie am dorit dinspre comunitate să vină donații de obiecte care au fost folosite în timpul pandemiei. Muzeul pandemiei a fost un proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a ajuns ca și stație la Reșița. Expoziția se numește Identități fragile și în stația din oraşul nostru am dorit să participe și comunitatea noastră cu obiecte care să meargă mai departe și să exprime durerea, speranța, dorințele din timpul pandemiei, lucrurile pe care dorim să le uităm sau pe care dorim să ni le amintim pentru viitor. Donația aceasta, ori de care fel ar fi, că este vorba despre o carte, că este vorba despre o pereche de pantaloni sau despre desenul unui copil, sunt dovezi ale istoriei pe care abia am trăit-o. Dacă numărul obiectelor este mic acuma nu înseamnă că la Reșița a fost altfel. Înseamnă doar că această comunitate își dorește să nu își amintească despre perioada aceasta destul de dificilă. Identități fragile va avea vernisajul spre finalul lunii martie și până atunci, lucrurile venite ca donație vor avea parte și de poveștile aferente. Vă reamintesc că, puteți dona pe site-ul nostru la link-ul din interiorul mesajului de donare și obiectele dumneavoastră vor apărea împreună cu povestea în expoziție. La momentul vernisajului, fiecare donator își va putea expune povestea live.”

Obiectele personale de tristă amintire pot fi donate fizic la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa sau în format electronic, încărcate pe site-ul “Identităţi fragile”.

***

[30.01.2023] La sfârşitul lunii martie, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa va găzdui o expoziție dedicată pandemiei.

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în perioada pandemiei COVID? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii din Reșița și din județul Caraș-Severin pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Identități fragile este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective). Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021. Episodul 3 va avea stația la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în lunile februarie-martie și se va baza foarte mult pe obiectele donate de comunitatea locală și nu numai.

Identități fragile este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 25.01.2023-20.02.2023 lansăm către public apelul pentru contribuții.

Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat in pandemie, o stare, un eveniment sau cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite. Poți dona obiectul accesând – https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul

dr. Livia Magina – directorul interimar al Muzeului Banatului Montan Reşiţa

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, Identități fragile a devenit deja un muzeu deschis –ca mod de construcție și ca mesaj. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate.

Expozița ”Identități Fragile. Stația Reșița” este un proiect marca RNMR, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 77 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums. 

Muzeul Banatului Montan este instituție județeană de profil a județului Caraș-Severin. Cu un patrimoniu care cuprinde peste 60.000 de obiecte (arheologie, documente, fotografie, etnografie, artă, carte veche), membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor, derulează evenimente inedite, expoziționale și cultural-istorice, prin care comunitatea să facă un pas important spre cunoașterea propriei identități.

De același autor

Related Articles