[FOTO] Louis de Funès, Micul Uriaș al comediei: 107 ani de la naștere!

1055

Este vară și am nostalgia vacanțelor copilăriei mele… vacanțe ce țineau o veșnicie sub umbra marilor aventuri de atunci.

Sunt membru al unei generații ce a  crescut cu filmele de succes ale lui Louis de Funès, ca de exemplu cele din seria “Jandarmul din Saint-Tropez” , bazate pe gaguri vizuale -slapstick- unde, actorul  era protagonistul principal deși putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă, dar ne-a rămas în amintire mai ales pentru grimasele și expresiile faciale absolut speciale.
Acele seriale au reușit să facă din insulele “Saint-Tropez” o adevărată destinație turistică și iată cum șansa a fost și rămâne prin Cultură.

Louis de Funès, născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914, a fost un actor iubit mai ales pentru filmele realizate.

Deși, îl identificăm ca actor francez pe Louis de Funès, e bine de ştiut că familia sa aparținea nobilimii din Sevilla, iar părinții săi, Carlos Luis de Funès de Galarza- de profesie avocat și Leonor Soto Reguera- casnică, fata unui notar din Ortigueira, s-au mutat din Sevilla, Spania, în Franța în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei.

Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului, după ce și-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes ca actor, fiind mereu concediat din posturi modeste.

A devenit pianist și a cântat în localuri, în anii ’30!

Louis de Funes cânta la pian în barurile din Pigalle, cartierul cu cele mai în vogă cabarete din Paris, talentul său muzical fiind evidențiat mai târziu în filme precum “Prostănacul”-“Le Corniaud” și “Marele restaurant”-“Le Grand Restaurant”.

„A iubi de dragul de a fi iubit este uman, dar să iubeşti de dragul iubirii este angelic”

De Funès și-a început cariera de artist cu  piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar și în timpul carierei cinematografice el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma aparițiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca “Ah! Les belles bacchantes” și “Le Mouton à cinq pattes”- „Mielul cu cinci picioare”. A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil  în “La Grande Vadrouille”- “Marea hoinăreală” și “Le Corniaud “-“Prostănacul” și Jean Gabin în “Le Tatoué” și “Le Gentleman d’Epsom”.

S-a demonstrat ştiinţific – glumesc francezii – că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci când actorul  îi ironizează pe englezi şi americani…  Louis de Funès, rămâne în istoria cinematografiei  „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”.

Ajuns la vârsta de 49 de ani popularitatea i-a ajuns la apogeu,în urma succesului imens al filmului “Jandarmul din Saint-Tropez”. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului “Titanic” în 1997, “Marea hoinăreală” a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franța.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credință și un temperament incontrolabil. Alături de statura mică și contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor și bine dispus.

Cea de-a doua soție a lui Louis de Funès, Jeanne Augustine Barthélémy, era strănepoata lui Guy de Maupassant, alături de care a avut 2 copii: Patrick Charles, actualmente medic radiolog și Olivier Pierre care, a apărut în mai multe filme alături de el, dar a renunțat la cariera de actor și a devenit pilot de avion la compania Air France.

De Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el, câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis, dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avion la compania Air France. Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost inspirat de Louis de Funès.

Întreaga sa viaţă a fost o comedie, spun francezii. Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, și-a înscenat moartea, aruncându-se in Sena, pentru a scăpa de ruină.

În particular, de Funes era o persoană deosebit de timidă.

S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea țărilor Europei și vestul Asiei timp de mai mulți ani. Într-un sondaj de opinie din anul 1968 a fost votat cel mai popular actor francez.

Spre sfârșitul carierei sale, de Funès s-a îmbolnăvit de  inimă și a suferit un  atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale.

A plecat în Cer pe 27 ianuarie 1983 din cauza unui infarct masiv.

A fost înmormântat în grădina castelului soției sale,Castelul Clermont, situat pe Valea Loarei, construit în secolul al XVII-lea.

Puţini ştiu că Louis de Funès a fost şi un pasionat cultivator de trandafiri și o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Astăzi, 31 iulie, Micul Uriaș al comediei,Louis de Funès,  împlinea 107 ani!

Cu siguranță pe cerul vacanțelor de altădată se joacă vesel amintindu-ne că am știut cândva să ne bucurăm și să râdem sănătos la filmele sale…

Louis de Funès rămâne un simbol al cinematografiei franceze și un zâmbet ce nu va fi niciodată uitat, un protagonist al amiezilor când anii noștri tineri sunau a cântec…

Epilog: „A iubi de dragul de a fi iubit este uman, dar să iubeşti de dragul iubirii este angelic”. Louis de Funès

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia