[FOTO] Zilele Palatului Cultural din Reşiţa – eveniment de marcă al culturii bănăţene

zilele-palatului-cultural1

Duminică, 21 septembrie

În acest sfârşit de săptămână, la Reşiţa, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a manifestării “Zilele Palatului Cultural”, eveniment care a reunit în mai multe locaţii din municipiul de pe Bârzava ansambluri corale, fanfare şi formaţii de dansuri populare din Caraş-Severin, Timiş şi Republica Serbia. La finalul manifestării, reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a aflat câteva impresii de la principalul organizator al evenimentului, Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română:

Pe scena Teatrului de Vest au evoluat în această după-amiază, pentru un numeros public, Ansamblul “Semenicul” condusde prof. Pavel Ghimboaşă, Fanfara copiilor de la Bănia coordonată de maestrul Ion Albu,  corul “Menestrelul” condus de prof. Adriana Ponoran, corala “Lira 2010” condusă de  prof. Elena Cozâltea şi corurile reunite ale Catedralei şi  Seminarului Teologic din Caransebeş sun bagheta preotului prof. Gheorghe Tistu.  Toţi cei care au urcat pe scenă şi au susţinut momente artistice şi recitaluri au fost răsplătiţi cu diplome de merit şi trofee de către organizatorii evenimentului.

Ascultă aici, o parte din programul susţinut de Fanfara copiilor de la Bănia, orchestră înfiinţată în Valea Almăjului în anul 1922 şi activă în această formulă din 1995:

O prezenţă mereu plăcută la astfel de evenimente este reşiţeanul Doru Morariu, dirijor la Filarmonica din Iaşi şi promotorul municipiului de pe Bârzava pe harta culturală a Europei.  Află aici cu ce impresii a plecat acasă de la cea de-a III-a ediţie a Zilelor Palatului Cultural din Reşiţa:

 

(Hardy Cvoica)

***

palatul cultural 6

Sâmbătă, 20 septembrie

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, astăzi a fost dezvelit în curtea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa bustul istoricului Valeriu Leu, în locul în care şi-a început activitatea în 1976. Cel mai prolofic istoric al Banatului din generaţia tânără; aşa a fost evocat în discursul oamenilor de cultură şi artă prezenţi alături de un numeros public la evenimentul de astăzi. Bustul istoricului Valeriu Leu a fost sfinţit de un sobor de preoţi în frunte cu Protopopul Reşiţei, Petru Berbentea. În finalul manifestării, cuprinsă în cadrul Zilelor Palatului Cultural, ansambluri de dansuri populare din Banat, dar şi din Serbia au susţinut un frumos program folcloric.

***

Vineri, 19 septembrie

Timp de trei zile, la Reşiţa se desfăşoară cea de-a III-a ediţie a manifestării “Zilele Palatului Cultural” , în perioada 19 – 21 septembrie, fiind organizat şi festivalul coral, tradiţional deja, la care sunt invitate ansambluri corale, fanfare şi formaţii de dansuri populare din Caraş-Severin, Timişoara şi Valea Timocului– Republica Serbia.

Festivitatea de deschidere a avut loc ieri, pe scenă evoluând Fanfara din Lăpuşnicul Mare şi Corul Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, cărora preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar le-a înmânat câte o diplomă de excelenţă. Şi în acest an, publicul a venit în număr mare să redescopere muzica corală, ceea ce dovedeşte că, de la o ediţie la alta, festivalul prinde rădăcini în solul bogat al manifestărilor culturale din Reşiţa. Manifestarea este organizată de Asociaţia Culturală Reşiţa Română cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Reşiţa.

Astăzi, de la ora 15,  în curtea Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, va avea loc ceremonia dezvelirii bustului de bronz al istoricului Valeriu Leu, realizat de  sculptorul reşiţean Ioan Prodan. În continuare vor fi spectacole folclorice susţinute de Ansamblul „Datina” al profesorilor din Caraş-Severin şi de Ansamblul „Satul Meu” din Ramna. Invitaţii din Serbia vor încheia programul zilei cu Fanfara şi Ansamblul de Dansuri populare de la Majdanpek, din Valea Timocului.

Preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar:

(Alexandra Gorghiu)

De același autor

Related Articles