[FOTO] TMK Reşiţa face profit pe sănătatea cetăţenilor

IMG_2236

Poluarea aerului cu praf şi gaze continuă să fie o problemă în municipiul Reşiţa. Deşi ani de-a rândul au fost aplicate sancţiuni şi cei vinovaţi au fost acţionaţi în instanţă, problemele revin periodic. În opinia comisarului Remus Blujdea din cadrul Comisariatului judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, în urma deplasării în teren la TMK Reşiţa situaţia, în momentul de faţă, este sub control. Potrivit acestuia după lucrările de investiţii efectuate în societate, numărul sesizărilor care să evidenţieze situaţia emisiilor poluante de la combinat a mai scăzut. Pentru a soluţiona însă nemulţumirile sporadice ale cetăţenilor, zona combinatului trebuie monitorizată în anumite intervale de timp, pentru a putea ulterior compara parametrii aerului şi dispune neregulile depistate, a mai spus aceasta.

 

Reporterii Radio România Reşiţa au continuat investigaţiile, iar singura staţie de monitorizare a calităţii aerului din municipiul de pe Bârzava este amplasată în zona cartierului Moroasa, chiar la poarta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, care sub nicio formă nu poate înregistra emisiile poluante de praf şi particule în suspensie din partea veche a municipiului Reşiţa. Un punct de vedere a fost solicitat şi directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Marius Vodiţă, iar acesta a trimis un comunicat de presă redacţiei Radio România Reşiţa care prevede:

– în urma discuţiilor purtate cu Garda Naţională de Mediu a judeţului Caraş-Severin, poluarea sesizată nu a fost confirmată în urma investigării la fața locului;

– nu s-a primit nicio solicitare din partea Gărzii Naţionale de Mediu de monitorizare a calitații aerului din incinta agentului economic TMK;

– staţia de monitorizare a calității aerului din municipiul Reșița CS-1, nu a înregistrat creşteri ale parametrilor monitorizaţi în ultimele 72 de ore.

Amplasarea prelevatorului pentru monitorizarea particulelor în suspensie se face numai la solicitarea Gărzii Naţionale de Mediu, deoarece sunt necesare îndeplinirea unor condiții de amplasare a acestuia: siguranța locului de prelevare, existenţa unei surse de alimentare cu energie electrică, acces liber în incintă, atât pentru prelevările de 30 de minute sau cele de 24 de ore.

Reporterii Radio România Reşiţa au aflat de la reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin că staţia de monitorizare a calității aerului din municipiul Reșița, CS-1, singura dealtfel din urbe, poate fi amplasată din dispoziţia prefectului judeţului Nicolae Miu Ciobanu şi într-o altă zonă a oraşului unde solicitările sunt mai mari, a precizat Mirela Ianoşi – purtătorul de cuvânt al APM Reşiţa. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles