[FOTO/AUDIO] Radio România Reşiţa, în mijlocul ascultătorilor. Caravana Radio Reşiţa a ajuns în Clisura Dunării

Sichevita-caravana-RRR

ora 17

Echipa Radio Reşiţa a vizitat vineri, mănăstirile sârbeşti de pe raza comunei Socol: Cusici, Zlatiţa şi Baziaş, alături de Preasfinţitul Părinte Ioanichie, Episcop de Niksici şi Prea Sfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Localnicii, de toate vârstele, s-au rugat alături de ierarhi în aceste mănăstiri sârbeşti. Prea Sfinţia Sa Lucian a remarcat importanţa unităţii între creştinii români şi sârbi din această zonă şi a faptului că episcopii şi preoţii se roagă pentru binele bisericii şi a ţării

Despre prezenţa în Caraş-Severin a ierarhului din Muntenegru, a vorbit Episcopul Caransebeşului:

Până duminică, echipa Radio Reşiţa va fi prezentă în Clisura Dunării şi în Valea Caraşului, şi va sta de vorbă cu locuitorii pentru a afla cu ce probleme se confruntă. Zilnic vor fi relatări, reportaje şi interviuri, iar pe site-ul nostru radioresita.ro veţi găsi fotografii din localităţile vizitate de caravana Radio Reşiţa.

***

Caravana Radio România Reşiţa a poposit vineri, 2 octombrie, la intrarea Dunării în ţară, în comuna Socol,  un loc de poveste, cu case cochete, oameni primitori, majoritari sârbi. La primele ore ale dimineţii, uliţele sunt pline de oameni care merg la muncile câmpului sau la oraş, la Moldova Nouă. Surprinzător pentru mediul rural, uliţele sunt pline şi de copii care merg la grădiniţă sau şcoală. Echipa Radio Reşiţa va sta astăzi de vorbă cu localnicii pentru a afla cu ce probleme se confruntă, dar şi care sunt bucuriile de zi cu zi.

Dacă ar fi să facem o radiografie a comunei Socol, o comună cu aproximativ 2.000 de locuitori, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, la capitolul probleme ar fi – populaţie îmbătrânită, aspect pe care îl întâlnim în majoritatea satelor; terenurile agricole nelucrate din cauza neputinţei, dar şi a lipsei unei pieţe de desfacere. Oamenii care ţin cu orice preţ să mai facă agricultură s-au constituit în întreprinderi individuale, în acest fel putând accesa şi fonduri europene. Bătrânii sunt supăraţi ca nu au reuşit să-şi convingă copiii să rămână alături de ei şi au plecat la oraş, în căutarea unui trăi mai bun. Un trai mai bun care presupune multe ore de muncă, dar care nu le mai permite să ajungă să-şi vadă părinţii şi bunicii aşa des cum ar dori ei. Sunt însă şi lucruri bune, aşa cum este normal. Din fericire la Socol încă se păstrează tradiţiile. Localnicii îşi renovează casele, semn că nu intenţionează să plece în altă parte, să se mute la oraş. Ar fi bine dacă ar păstra aspectul caselor româneşti şi nu ar colora casele în roz, roşu, portocaliu, etc. Tot un aspect pozitiv este că şcoala din Socol este plină de copii de toate vârstele. Localnicii au apă curentă şi urmează să aibe şi canalizare.

De la Socol, echipa Radio România Reşiţa a pornit spre Pojejena, o altă comună la malul Dunării unde sunt oameni gospodari. Radio România Reşiţa a vizitat astăzi mânăstirea Zlatiţa, înfiinţată în anul 1225 de Sfântul Sava – primul arhiepiscop sârb, care a fost arsă de turci şi apoi restaurată. Izgoniţi de armatele austriece, turcii incendiază în retragere din nou mânăstirea de la Socol. Mânăstirea are o istorie foarte frumoasă, a fost arsă şi reconstruită de nenumărate ori. Ceea ce credincioşii văd astăzi este ultima variantă, reconstruită înainte de 2000.

(Mirabela Afronie, Dan Agache)

De același autor

Related Articles