[UPDATE] [FOTO] Poezia criticilor-Critica poeţilor pe Valea Cernei

IMG_3935

Ziua a IV-a

Dacă staţiunea Băile Herculane luptă să supravieţuiască între ruinele splendorii de altădată, poezia se înverşunează să rămână o stare necesară în curgerea fiinţei, învolburată asemenea apelor Cernei. Iată de ce ediţia a XIV-a a Colocvilor revistei „Reflex” s-a încheiat într-o notă optimistă, venind în întâmpinarea unor luări de poziţii care să limpezească problematica ambelor tabere ale baricadei, respectiv aceea a poeţilor şi a criticilor poeţi. Invitaţii au plecat, unii mai devreme, după recitalul de poezie, alţii la prânz, nu însă înainte de a vizita ce a mai rămas din frumuseţile staţiunii.

***

Ziua a III-a

Sub motto-ul „Aci sosi pe vremuri…” extras dintr-o poezie de Ion Pillat, în cursul dimineţii a avut loc recitalul de poezie susţinut de poeţii şi criticii poeţi invitaţi la colocvii, o lecţie de poezie pregătită de Octavian Doclin la care şi-au dat concursul două clase de la Liceul Hercules. Acest regal poetic s-a încheiat cu un duplex Octavian Doclin – Liubiţa Raichici, absolut surprinzător, care a demonstrat atât valoarea textelor cât şi a spunerii lor într-o regie improvizată ce a smuls aplauzele şi atenţia celor prezenţi, elevi, poeţi, profesori şi critici.

***

Ziua a II-a

Sosit tocmai de la Cluj-Napoca, criticul Ion Pop, poet deopotrivă, ilustră personalitate a vieții literare și universitare din inima Ardealului a deschis în cursul dimineții de joi, 12 iunie, seria discursurilor și referatelor la tema din acest an: Despre poezia romană contemporană. Poezia criticilor. Critica poeților, D-sa amintind despre o anume ceremonie a poeziei la care suntem invitați să participăm, considerând că încă există salvare prin poezie. Criticul şi poetul pot, de asemenea, să existe împreună, a mai subliniat într-o altă intervenţie după-amiază, în partea a doua a dezbaterilor. Au urmat alte luări de cuvânt şi referate la tema susţinută de criticul şi poetul Vasile Dan, redactorul şef al revistei Arca din Arad, prof. univ. Alexandru Ruja, critic şi istoric literar, Eugen Bunaru, Toma George Maiorescu, Maria Niţu, Mircea Bârsilă, Gheorghe Mocuţa.

***

Ziua I

Cea de-a XIV-a ediţie a Colocviilor Naţionale ale revistei de artă, cultură şi civilizaţie Reflex se desfăşoară în perioada 11 – 14 iunie 2014 în staţiunea Băile Herculane, ediţia din acest an fiind dedicată poeziei.

Prima seară a fost rezervată, ca în fiecare an, revistelor şi editurilor din ţară, invitaţii prezentându-şi, de asemenea, cele mai noi apariţii editoriale. Participă edituri şi reviste literare din Arad, Timişoara, Bucureşti, Deva, T\rgu Jiu, Piteşti, Lugoj şi Reşiţa, însă pentru dezbaterile la colocvii sunt aşteptaţi şi alţi scriitori şi crictici importanţi.

Tema din acest an este extrem de sensibilă întrucât este vizată nu doar poezia care se scrie la ora actuală cât mai ales poezia pe care o scriu criticii şi critica pe care o scriu aceşti analişti ai cuvântului, cu mare greutate în consacrarea poeţilor contemporani. Dintre invitaţi au sosit Toma George Maiorescu, Ion Cocora, Alexandru Ruja, Mircea Bârsilă, Vasile Dan, Ioan Matiuţ, Paulina Popa, Dumitru Augustin Popa, Magda Grigore fiind, de asemenea, aşteptaţi, criticul Ioan Pop şi istoricul literar Cornel Ungureanu.

 

(Alexandra Gorghiu)

De același autor

Related Articles