[AUDIO] Pe 9 martie credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici prăznuiesc sărbătoarea celor 40 de mucenici

În a noua zi a babelor, Biserica ortodoxă marchează Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, zi în care femeile dau de pomană, pentru sufletul răposaţilor, preparate specifice acestei zile. Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui. Conform tradiţiei, zilele ce urmează ar trebui să fie ale moşilor, care durează până în 17 martie.

Data de 9 martie a rămas ziua când se prăzuiesc cei 40 de Mucenici care s-au sacrificat pentru Iisus. În această zi, în vremuri vechi în toate comunităţile rurale se scoatea plugul la arat. Toate plugurile din sat se adunau pe islazul sătesc unde, în faţa mulţimii adunate, era chemat preotul care făcea o slujbă de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui utilaj în parte. După acest ritual, plugarii mergeau pe câmpul ce trebuia arat si trăgeau doar o brazdă simbolică, după care se ospătau şi hrăneau animalele de la car.

Bătrânii cred şi azi că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte iar dacă tună, vara va fi plină de bucurie şi prielnică tuturor culturilor.

Dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, toamna va fi lungă.

Creştinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici, martiri creştini din secolul al IV-lea.

Credincioşii ortodocşi şi cei catolici prăznuiesc vineri, 9 martie sărbătoarea celor 40 de mucenici. Aceştia erau 40 de creştini soldaţi romani din legiunea a XII-a, Fulminata, executaţi de guvernul Armeniei pentru refuzul de a-şi renega religia. În această zi femeile coc sau fierb 40 de figurine din aluat, numite “sfinţişori” sau “mucenici”. Aceştia sunt făcuţi din aluat dospit şi au forma cifrei opt, care reprezintă de fapt cele opt zile de tortură şi simbolul cosmic. După ce sunt scoşi din cuptor, mucenicii se ung cu miere şi se presară cu nucă după care sunt împărţiţi pentru sufletul răposaţilor.

De asemenea, persoanele care nu au nume de sfinţi îşi serbează tot astăzi onomastica.

Sfinţii Mucenici: Bărbaţii trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin pentru a fi sănătoşi

Un alt obicei care se face în această zi este ca bărbaţii să bea 40 de pahare cu vin sau ţuică astfel vor fi tot anul sănătoşi şi vor avea putere de muncă. Vinul pe care bărbaţii îl consumă se spune că este sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici. Dacă semănăm ceva în această zi va rodi de 40 de ori mai mult, iar dacă această sărbătoare nu este respectată vom avea parte de 40 de zile de boli. Bărbaţii trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin pentru a fi sănătoşi tot anul.

Se spune că, Sfinţii mucenici se mai numesc şi Moşi, deoarece urmează totdeauna la 9 zile după Babe. Dacă Babele sunt rele şi aduc ninsoare, ploaie şi frig, moşii din contră, sunt calzi, blânzi şi buni.

Despre simbolistica sărbătorii părintele Sorin Valentin Popovici:

Tot astăzi este marcată la nivel naţional Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti. În biserici se vor face slujbe de pomenire pentru cei care au suferit în timpul regimului comunist, apărând credinţă în Dumnezeu şi demnitatea poporului român, informează Patriarhia Română.

De același autor

Related Articles