[FOTO] Revedere după 43 de ani: Absolvenţii promoţiei 1975 ai fostului Institut de Subingineri s-au reîntâlnit pentru prima dată la Reşiţa

1314

O parte dintre absolvenţii celei de-a doua promoţii a fostului Institut de Subingineri din Reşiţa s-au întâlnit vineri, 12 octombrie pentru prima dată după 43 de ani de la finalizarea studiilor universitare.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica le-a fost alături şi a stat de vorbă cu unii dintre ei:

Petre Dănilă – Vatra Dornei: “… sunt din Vatra Dornei, în 1971 am dat la Galaţi la Facultatea de Chimie Alimentară, n-am intrat şi în 1972 am venit la Reşiţa, adus de un coleg. Eu am intrat şi el nu. În 1975 am terminat Sudură şi am plecat la Brăila la “Progresul”, cu repartiţie că aşa se dădea atunci, în 1977 am ajuns la Vatra Dornei unde sunt născut şi am lucrat până la pensie acolo. După 43 de ani e bine că mai suntem în viaţă. Pe vremea mea se făcea şcoală. Nu erau diplome pe bani, nu făceai facultate fără liceu şi nici nu luai diploma de la liceu fără să-l faci.”   

Zoltan Szerdahelyi – Reşiţa: “Am absolvit facultatea în Reşiţa în 1975, am fost a doua promoţie a acestei instituţii de subingineri şi am făcut facultatea timp de 3 ani la Secţia Utilajele şi Tehnologia Sudării. Îmi amintesc că atunci erau clipe de majorat de după liceu. Ne aducem aminte cu plăcere de acele clipe când am intrat pentru prima oară în Aula universităţii.”

dr. Ioan Eugen Popa – Braşov – organizatorul evenimentului: “… pe vremea noastră toată lumea învăţa, examenele erau foarte grele. Mi-aduc aminte de profesorul Popovici care preda Utilajele Sudării Electrice, iar noi trebuia să reţinem 3.000 de scheme de utilaje. Dacă cineva uita să deseneze pe tablă o pământare era picat la examen şi profesorul avea un sistem foarte interesant; asculta toţi studenţii, îşi făcea notările şi spunea: doar unul din studenţi poate să ia 10 în afară de mine şi dădea notele. Am avut şansa ca eu să fiu în acel an să iau zece. Profesorii de atunci ne îndrumau şi ne coordonau în lucrări. Învăţământul de atunci nu mai este, iar studenţii nu mai sunt nici ei cei de pe vremea noastră.”

La eveniment, alături de cei 29 de absolvenţi din toate colţurile României, din totalul de 39 de la secţiile Sudură şi TCM au fost prezenţi şi trei dintre foştii lor profesori: Constantin Popp, Octavian Crivacucea şi Tiberiu Mănescu.