[EXCLUSIV][FOTO] Produsele naturiste câştigă teren în Banatul de Munte: Dulceţurile de trandafiri şi goji din Valea Almăjului, la mare căutare

1393

Două produse noi în gama celor naturiste din Banatul de Munte, sunt de anul acesta trandafirii de dulceaţă şi fructele goji din Valea Almăjului.

Roxana Marcela Rus din comuna Bănia, judeţul Caraş-Severin a precizat pentru Radio Reşiţa că, din această toamnă desface pe piaţa cărăşană apă florală de trandafiri, precum şi dulceaţă de goji, trandafir şi mentă. Conform acesteia, trandafirii şi goji din Valea Almăjului sunt produse noi, mai puţin cunoscute în Banat, dar pe cale să devină o sursă constantă de profit.

Goji este foarte căutat în industria alimentară şi farmaceutică. Cea mai mare cantitate din producţia proprie a fost desfăcută direct de la poartă şi în târguri, piaţa de profil din Caraş-Severin nu este încă formată pentru astfel de produse, a mai spus Roxana Marcela Rus.

“Numele meu este Rus Roxana Marcela şi locuiesc în localitatea Bănia din Caraş-Severin. În momentul de faţă, împreună cu prietenul meu, deţinem o plantaţie de fructe goji şi una de trandafiri pentru dulceaţă, varietatea Rose de Rescht, un trandafir special, comestibil, diferit de cel ornamental. Din cele două specii de plante obţinem siropuri şi dulceţuri de trandafir şi goji şi am încercat şi ceva inedit: o apă de trandafir distilată în casă din petale proaspete şi apă. Ideea de goji i-a venit prietenului meu, sunt fructe aduse din Tibet, originare de acolo; în momentul de faţă sunt destul de mulţi cultivatori, există chiar şi o asociaţie. El (n.r. prietenul) lucrează în America şi acolo a auzit despre aceste fructe şi despre proprietăţile lor. Plantaţia de trandafiri de dulceaţă a fost un vis de-al meu şi în momentul de faţă a prins contur. Afacerea am început-o anul acesta abia, suntem foarte la început, începem să ne dezvoltăm. Am început să vindem produsele şi le promovăm la Cascada Bigăr, renumită şi cunoscută în ţară, acolo avem un stand unde le prezentăm, unde le punem la dispoziţia oamenilor, turiştilor să le şi deguste. Deocamdată nu beneficiem de subvenţii pentru aceste culturi, mergem pe fonduri proprii, încercăm de la anul. Doritorii ne găsesc aici cât mai ţine vremea, ne găsesc şi acasă, dar şi pe pagina de socializare facebook sub domeniul “Sănătate din Almăj”. De la anul vom încerca să fim prezenţi la toate târgurile de produse tradiţionale din ţară. În ceea ce priveşte preţul produselor, am încercat să cuprindem absolut tot: munca din plantaţie, munca noastră de acasă, ambalajul, şi sunt mai scăzute decât produsele bio de pe piaţă. Dacă am face o comparaţie, cred că sunt pentru buzunarul fiecăruia, mai ales a celor persoane care ţin la sănătatea lor. Ca idee o apă de trandafiri, la flacon de 100 de mililitri este undeva la 10 lei, dulceaţa de trandafiri la borcan de 200 de grame este 10 lei, iar una de goji în aceeaşi cantitate, 15 lei. Cred că este un echilibru în vânzări între produsele puse pe piaţă: produsele din goji, oamenii le degustă, li se par interesante şi inedite, sunt din ce în ce mai mulţi doritori, la cele din trandafiri, se trezeşte nostalgia vremurilor dedemult când oamenii consumau şerbet de trandafir, sirop şi dulceaţă din această plantă şi sunt mai obişnuiţi cu ideea”.            

(Hardy Cvoica)