[FOTO] Povestea cultivatorilor de cafea pe scena Festivalului internaţional de folclor Hercules

festival Hercules 2015 folclor ziua a treia (19)

Festivalul internaţional de folclor HERCULES a continuat miercuri seara, 8 iulie, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane cu cel de-al treilea spectacol, în prezenţa unui public numeros, care a umplut din nou gradenele Teatrului de Vară, dornic să vadă la lucru ansamblurile participante.

Spectacolul a fost deschis de Ansamblul MĂRGĂRITARE BASARABENE din Corjova (Republica Moldova), cu un program de cântece şi dansuri moldoveneşti, precum şi o şezătoare despre obiceiurile tradiţionale de nuntă. Ritmurile rromani au fost aduse pe scena festivalului chiar de formaţia RROMALES a Casei de Cultură din Greoni, publicul aplaudând dansurile specifice acestei etnii, derulate într-un ritm alert de către dansatorii coregrafului Iancu Lepa! Tradiţia sud-americană a fost adusă pe scenă şi în această a treia seară graţie Ansamblului FUNDACIO COLUMBIA FOLKLORE. Programul columbienilor a cuprins dansuri din regiunea muntoasă a ţării: el bambuco, el sanjuanera, el pasillo, dansuri care povestesc istoria cultivatorilor de cafea!

După evoluţia dansatorilor columbieni, într-un cadru festiv, Gheorghe Ţunea – directorul festivalului a înmânat câte o DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru promovarea şi afirmarea culturii tradiţionale: Oana Petrica Gabriela – directorul Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale; Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin; Nicuşor Vasilescu – primarul oraşului Băile Herculane; Gore Domilescu – viceprimar; Mariana Dănescu – managerul Şcolii Populare de Arte ION ROMÂNU din Reşiţa; Liliana Ionaşcu şi Daniel Ion Liuţ – prezentatorul manifestării.

Seara folclorică a continuat cu dansuri şi cântece de pe Valea Caraşului prezentate de Ansamblul HORA CARAŞULUI al Casei de Cultură din Oraviţa. Dansurile au cuprins patru suite din Valea Caraşului – Ţandăra, suită de pe Valea Oraviţei, suită de brâuri şi suită din pusta Banatului, iar muzica populară a încântat prin soliştii Georgiana Lupu-Savei, Lorena Nica, Ghiţă Berinde, Ionuţ Andrei şi Răzvan Timiş. Finalul programului celei de-a treia seri a festivalului a aparţinut Ansamblului REŞIŢEANA al Şcolii Populare de Arte ION ROMÂNU, cu soliştii Consuela Grigoriu şi Ana Pârvulescu-Cega, precum şi două dansuri de pe Valea Timişului.

Pe toată durata programului, în culise a fost o mare forfotă, creată nu doar de ansamblurile care se pregăteau să urce pe scenă, ci şi de cei mai tineri dintre spectatori care doreau să se fotografieze cu artiştii, cele mai solicitate fiind dansatoarele columbiene! Amatorii de suveniruri columbiene au avut, dealtfel, prilejul să le achiziţioneze chiar de la membrii ansamblului, de la standul amenajat în incinta Teatrului de Vară, în apropierea scenei, iar doritorii nu au fost deloc puţini, chiar dacă preţurile erau… europene!

Penultimul spectacol va avea loc joi, de la ora 19.00, când pe scena Teatrului de Vară sunt aşteptate să urce ansamblurile din Republica Moldova, Slovacia, Serbia, FYR Macedonia, Bulgaria, iar folclorul cărăşan va fi reprezentat de două ansabluri de pe Valea Bistrei, de la Oţelu-Roşu şi Măru.

(Paul-Sever Smadu)

De același autor

Related Articles