[VIDEO/FOTO] Lasă ceva în urma ta, dar nu gunoaie

campanie mediu

Gunoaiele au apărut din nou pe spațiul verde și sunt din ce în ce mai multe, chiar în zonele ecologizate, în urmă cu o lună în cadrul campaniei ” Lasă ceva în urma, dar nu gunoaie”. Echipa Radio România Reșița împreună cu elevi de la Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița au adunat atunci peste 20 de saci de gunoaie din zona Moniom-Colțan, pe malul râului Bârzava. În ciuda mesajelor și avertismentelor, în zonele respectivele au apărut alte gunoaie, unele aruncate chiar lângă pancartele cu mesajele de mediu. Din păcate, atunci când ies la picnic sau opresc într-o parcare, unii uită că ar trebui să fie prieteni cu mediul înconjurător și că nu este atât de greu să duci resturile la primul container ce îți iese în cale. Pe site-ul nostru radioresita.ro găsiți fotografii care scot în evidență monitorizările de mediu, efectuate de echipa Radio România Reșița în cadrul campaniei ”Lasă ceva în urma, dar nu gunoaie”.

———

Ambalaje, resturi menajere, mucuri de ţigară toate acestea se găseau într-una din staţiile principale de autobuz din municipiul Reşiţa. Au fost lăsate acolo de cetăţenii, care nu au vrut să observe că nici la doi metri se aflau coşurile de gunoi. În staţia aflată vis a vis de Universitatea Eftimie Murgu, după sfârşitul de săptămână, am observat multe gunoaie, dar care au fost adunate la ora prânzului de beneficiarii de ajutor social din partea Primăriei Reşiţa. Fotografiile realizate de echipa Radio România Reşiţa, în cadrul Campaniei :”Lasă ceva în urma ta, dar nu gunoaie”! reflectă indiferenta cetătenilor orasului fată de mediul înconjurător. Ce măsuri ar trebui luate impotriva acelor cetăteni care nu pastrează curătenia si cine ar trebui să intervină? Aşteptăm răspunsuri pe site-ul nostru radioresita.ro la secţiunea rezervată campaniei de mediu.

——-

Prin campania marca Radio România Reşiţa “Lasă ceva în urma ta, dar nu gunoaie” am tras astăzi un semnal de alarmă faţă de importanţa protejării naturii. Am dat chiar noi un exemplu, care sperăm să fie urmat. Am ecologizat zonele cuprinse între Moniom și Colțan, la ieșirea din Reșița spre Bocșa, zone care aveau nevoie să fie ecologizate pentru a fi așa cum le-a lăsat Dumnezeu, curate. Sunt locuri unde oamenii obişnuiesc să meargă la pescuit sau la grătar, locuri unde la tot pasul putem vedea ambalaje, hârtii şi sticle de plastic.

31 de elevi s-au aflat alături de echipa Radio România Reșița, elevi din clasa a IX-a, de la specializarea științele naturii de la Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița. Rodul muncii în echipă a însemnat 20 de saci plini de gunoaie, resturi de tot felul, lăsate în urmă de cetățenii nepăsători. Cu toate acestea adolescenții s-au declarat bucuroși că au participat la o astfel de activitate.

„Am curățat două locuri care au fost destul de mizerabile. Noi ar trebui să apreciem natura și nu să o facem mai urâtă”.

”O experiență foarte frumoasă alături de colegii mei. Am strâns gunoaie de tot felul. Îndemnul meu pentru cetățeni este să nu mai arunce gunoaiele pe unde apucă. De ce să ne batem joc de natură, cea care ne oferă atâtea locuri extraordinare”.

De la mic la mare, am adunat gunoaiele lăsate în urmă de alții care nu au înțeles că natura trebuie respectată. Managerul Radio România Reșița, Laura Sgaverdea a afirmat, cităm: ”o etapă surprinzătoare, în sensul în care zonele pe care noi le-am identificat pentru a fi ecologizate, nici măcar nu au fost atât de afectate. Au fost desigur PET-uri, pungi lăsate în urmă de cei care au uitat să le ia cu ei acasă. Ceea ce este extraordinar este entuziasmul cu care elevii de la Colegiul Mircea Eliade din Reșița au participat alături de noi la această etapă a campaniei”.

Și colegii mei au lăsat pixul deoparte și dotați fiind cu saci și mănuși au muncit cot la cot pentru a transmite mesajul campaniei noastre și mai sunt multe de făcut afirmă Hardy Cvoica și subliniază că ar trebui ca astfel de acțiuni să continue, astfel încât să ajutăm natura.

Rozi și Daiana au muncit și ele cot la cot. A fost o experiență extraordinară pentru că educația se face de la o vârstă fragedă. Așadar nu trebuie să fim geniali ca să putem să adunăm gunoaiele, trebuie să fim raționali și să ne pese de mediul înconjurător. Nu lăsați gunoaie indiferent dacă ieșiți sau nu în natură, nu le lăsați în urmă.

Sebastian Dragomir s-a declarat mulțumit de ”captura” făcută, dar are regretul că în parcarea ecologizată, cea din zona fostului abator, a putut observa multe gunoaie aruncate din mașini și au fost șoferi care au claxonat, ne-au salutat, dar nu s-au oprit să ne dea o mână de ajutor.

Am avut parte de susținerea Primăriei Reșița, Colegiului Mircea Eliade, Societății Ro-A-tir. În continuare ascultătorii care au observat astfel de zone cu probleme de mediu sunt așteptați să ne contacteze pentru a rezolva împreună aceste nereguli.

Campania marca Radio România Reșița se află în plină desfășurare. Astăzi vom derula o nouă etapă a campaniei, cea cu sloganul ”Educația ecologică de la mic la mare”, în parteneriat cu Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița și Primăria Reșița.
Managerul Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea: ”Vom merge împreună cu 30 de elevi, în zona Moniom-Colțan, pe malul râului Bârzava, unde am identificat zone care ar trebui ecologizate. Avem sprijinul Ro-A-Tir, care ne pune la dispoziție mijlocul de transport și cel al Primăriei Reșița, cu mașini speciale de colectare a gunoiului. Am făcut 10 plăcuțe, marcaje de mediu pe care le vom amplasa în zonele respective pentru a transmite mesajul nostru simplu, dar concret: ”Lasă ceva în urma ta, dar nu gunoaie!  Sperăm să-i sensibilizăm pe cei care nu au învățat încă să-și ia la ei un sac de gunoi, atunci când ies în natură. Noi încercăm să dăm tonul în astfel de acțiuni și asigurăm de vigilența noastră în monitorizarea, în sezonul estival ce urmează, a celor care vor ignora mesajul nostru, semnalul de alarmă tras de Radio România Reșița”.
Astfel, echipa Radio România Reşiţa, împreună cu elevi de la Colegiul Național Mircea Eliade, dotați cu saci, mănuși și mai ales cu mult respect pentru mediul înconjurător vor ecologiza zonele cu probleme identificate între cartierul reșițean Moniom și zona Colțan.
Ascultătorii care au observat astfel de zone cu probleme de mediu sunt așteptați să ne contacteze pentru a rezolva împreună aceste nereguli.

(Cristina Corocan)

De același autor

Related Articles