[FOTO-AUDIO] Jurnalul celei de-a doua zile a manifestării „REȘIȚA ÎN 10 DIMENSIUNI”

Un eveniment cultural de amploare se desfăşoară în perioada 10 octombrie – 19 octombrie în Reşita în cadrul celei de-a XXXV-a ediţii a manifestării „REȘIȚA ÎN 10 DIMENSIUNI” organizată de Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici” din municipiu.

Vă reamintim că. Radio Reşiţa, principalul partener media al manifestării „Reşiţa în 10 dimensiuni” se află în pragul unei premiere, astfel, mâine seară jurnaliștii reșițeni vor deschide seara cu un microrecital de folk susținut de Dorian Ianoș ce va asigura atmosfera pentru lansarea cărții de poezie „RADIOgrafii nocturne” de Ovidiu Mihai Babolea, în peisajul sufletesc al unor tablouri pictate de managerul Radio Reșița Laura Sgaverdea, picturi ce vor întregi grația momentului asemeni unui mesaj care va lumina calea lacrimii  de sub streașina pleoapei către frăgezimea clipei în căușul inimii.

Mult așteptata scenetă „Coana Aglaia pe 105,6 FM”, după cartea „Coana Aglaia” de Dan Agache,  va fi jucată, pe “scândura” Palatului Cultural, chiar de jurnaliștii radioului, eveniment ce va  avea loc în cea de-a treia zi a manifestărilor miercuri, 12 octombrie de la ora 18.00.

În rolurile principale Daiana Roșca și Dan Agache.

Acest proiect este făcut de oameni entuziaști, care se străduiesc să facă lucruri frumoase ca să-i aducă pe toți cei care-și doresc să se împărtășească cu puțină lumină artistică.

Marți, 11 octombrie manifestarea a găzduit, în prima parte a zilei, un spectacol de teatru pentru copii: “Eliza şi lebedele” de Hans Christian Andersen, adaptare scenică de Andrada Samoilă în regia lui Dan Mirea.

Din distribuție au făcut parte actorii: Andrada Samoilă, Cora Similian, Luisa Maruşca, Amalia Pomian, Bogdan Blistyar, Ricardo Lengyel, Ionel Berdac, Tiiana Panici, Ana Palean, Rebeka Haţegan, Simina Stolojan şi Robert Brage.

Cea de-a doua zi a manifestărilor „REȘIȚA ÎN 10 DIMENSIUNI” s-a încheiat cu o lansare a cărții „Să nu ne răzbunați” semnată de Monahul Moise de la Mănăstirea Oaşa de pe Transalpina.

Monahul Moise, alias Părintele Moise Iorgovan s-a  născut în anul 1974 la Reșița, a urmat Facultatea de Drept din Timișoara unde a intrat în Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și a apucat, cu nădejde, pe calea credinței. În anul 1996, a început să slujească la Mânăstirea Poşaga din județul Alba. Din anul 2000, obștea de la Poșaga s-a mutat la Oașa, în Munții Șurianu, la 1.300 de metri deasupra lumii. După alți câțiva ani de nevoințe, monahul Moise Iorgovan a început un proiect cultural pe care avea să-l acapareze total: o cronică documentară, filmată și scrisă, despre suferințele din închisorile comuniste din România și Basarabia, mărturisite de foști deținuți politici. Un demers nobil și temerar, despre frumusețea credinței în temniță.

Părintele MOISE IORGOVAN s-a autointitulat haiducul şoselelor, din simplul fapt că se află mai mult în maşină cutreierând ţara în lung şi în lat făcând autostopul, cunoscând oameni şi întâmplările acestora.

Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea unor materiale documentare despre suferințele preoților români în închisorile comuniste.

Rămâi pe 105,6 FM și urmăreşte site-ul www.radioresita.ro sau pagina de Facebook Radio Reşiţa pentru a afla programul manifestărilor, detalii despre fiecare spectacol de teatru invitat și despre evenimentele fiecărei zile.

Este simplu:Mai mult decât se aude !

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles