[FOTO] In memoriam:Ion Ghiţulescu, o legendă Radio România,91 de ani de la naştere!

Se spune că sunt oameni care fac parte din ADN-ul sufletului nostru, oameni născuţi şi nu făcuţi care ne sunt alături asemeni unor aripi ce ne învaţă să ne ridicăm din blazare, mediocritate sau renunţări, oameni al căror har ne dă lumină… şi despre un astfel de om, scriem astăzi… despre o legendă a Radio România, despre cel care a iniţiat şi moderat emisiunea radiofonică „Fotbal, minut cu minut” , Ion Ghițulescu  născut acum 91 de ani, pe 27 august 1930, Bucureşti şi urcat in veşnicie pe 24 iunie 2021.

Nu ştiu dacă legendele au vârstă, nu ştiu dacă preţuirea este suficientă pentru un Om Şcoală, dar cu siguranţă povestea sa este temelia devenirii noastre, cu modestie considerându-ne succesorii săi.

A absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti, iar din În anul 1951 este reporter la Radiodifuzunea Română, secţia sport, iar din 1960, până în 1989, este şeful Secţiei Sport şi Informaţii din cadrul aceleiaşi instituţii. Din anul 1990, până în 1996, este director al Direcţiei Programe a SRR.Jurnalistul şi omul de radio Ion Ghiţulescu s-a născut la 27 august 1930, la Bucureşti.

A practicat baschet și rugby, în sportul cu balonul oval ajungând până în lotul național de juniori, dar a abandonat după ce unul dintre marii jucători ai României, Rene Chiriac, i-a provocat o fractură la picior, ce a urmat unei alte fracturi, la umăr.

Părinții îl pregătiseră pentru chimie industrială, însă la examenul de admitere i s-a cerut cazierul tatălui. Acesta fusese condamnat pentru divulgare de documente secrete despre colectivizarea agriculturii (care fuseseră, în fapt, informaţii publice) și ca urmare, Ion Ghiţulescu a fost respins din acest motiv.

Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal.

În anul 1964, în toamnă, i-a propus lui George Ionescu, șeful Radio-televiziunii, să realizeze o emisiune de transmisiuni fotbalistice în direct, după modelele existente la acea vreme în Franța și Italia. În primăvara următoare, în anul 1965, a debutat emisiunea „Fotbal minut cu minut”, din cabina 35, proaspăt construită, un loc din care se puteau realiza 15 legături diferite.

Inițial emisiunea s-a numit „Cu microfonul printre sportivi” și transmitea și alte sporturi în direct, nu doar fotbal, iar „Fotbal minut cu minut” se numea doar miercurea, când erau meciuri din Cupa României. Emisiunea avea 120 de minute, cu un prolog citit de Ioan Chirilă și un epilog al lui Conți Bărbulescu, unul dintre cei mai buni umoriști ai vremii.

În anul 1967, Ion Ghiţulescu a organizat primele emisiuni ale Radio Vacanţa.În 1969 crainicul Radiodifuziunii a fost cel care, alături de Catinca Ralea (şefa de atunci a secţiei de emisiuni în limba engleză de la Radio România, o excelentă vorbitoare şi traducătoare de limba engleză) şi de eminentul profesor universitar de fizică, Ion Pascaru, a transmis în direct aselenizarea şi cele mai importante momente ale misiunii Apollo 11.

Dintre emisiunile realizate şi prezentate de Ion Ghiţulescu pot fi amintite: Radioprogramul dimineţii de la 6-8 (1967-1990), Matinalul (începând cu anul 1990), Sport şi muzică, Fotbal minut cu minut.

Între anii 1965-1989 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România, iar după Revoluţie, între 1990 şi 1996, este numit director al Direcţiei Programe a SRR şi membru în Consiliul de Administraţie, iar în anul 1996 s-a pensionat pentru limită de vârstă, dar a continuat să lucreze în radio, în perioada 1996-2005 fiind consilier la preşedintelui-director general al Radioului.

În septembrie 2002 a realizat ultima transmisiune sportivă în direct, de la meciul de fotbal Gloria Bistriţa – FCM Braşov.

Cel mai mare sportiv pe care l-a comentat Ion Ghiţulescu a fost Iolanda Balaş, pentru că i-a dat ocazia să transmită nu mai puţin de 13 recorduri mondiale, iar fotbaliştii săi favoriţi sunt Dobrin şi Hagi.

La 24 octombrie 2003, la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Ion Iliescu, i-a conferit lui Ion Ghiţulescu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la inaugurarea emisiei Societăţii Române de Radiodifuziune.

În iunie 2013, scriitorul Corneliu Filip şi-a lansat volumul “Ion Ghiţulescu, omul de la microfonul radio”, o biografie a jurnalistului sportiv, prezentată sub formă de interviu.

Este considerat unul din cei trei corifei ai presei sportive de la noi din ţară, din postura de om de radio, alături de Ioan Chirilă (presă scrisă) şi Cristian Ţopescu (TV).

În spatele unei munci imense Ion Ghiţulescu a realizat cu pasiune emisiuni ce au rămas în memoria colectivă, despre care îşi amintea: „Eu nu eram neapărat la sport,făceam și matinalul”, menţionând cu nostalgie un moment extraordinar: „Iolanda Balaş mi-a dat ocazia să transmit 13 recorduri mondiale.În primăvara următoare, în anul 1965, am pornit emisiunea. Între timp, se făcuse cabina 35, cabina din care se puteau face 15 legături diferite. Din ea s-a realizat „Fotbal minut cu minut”. BBC a făcut la un moment dat un studiu despre audiența incredibilă pe care o avea emisiunea aceasta în România.Mi-e clar că fără radio aș fi fost un ilustru necunoscut. Iar voi n-ați mai fi venit niciodată să-mi ascultați poveștile”, afirma cu modestie Ion Ghiţulescu.

Se spune că sunt oameni care fac parte din ADN-ul sufletului nostru, oameni născuţi şi nu făcuţi care ne sunt alături asemeni unor aripi ce ne învaţă să ne ridicăm din blazare, mediocritate sau renunţări, oameni al căror har ne dă lumină… şi despre un astfel de om, scriem astăzi… despre o legendă a Radio România, despre cel care a iniţiat şi moderat emisiunea radiofonică „Fotbal, minut cu minut” , Ion Ghițulescu  născut acum 91 de ani, pe 27 august 1930, Bucureşti.

Maestre Ion Ghiţulescu, mulţumim pentru amintiri de neuitat! Respect!

Anca Bica Bălălău

Sursa foto-Ion Ghițulescu; “Ion Ghiţulescu, omul de la microfonul radio”-Corneliu Filip

De același autor

Related Articles