[FOTO] Dezastrul produs de inundații la morile de la Rudaria

morile de la rudaria dupa inundatii (29)Imaginea Complexului Mulinologic din comuna Eftimie Murgu după trecerea puhoaielor pe râul Rudărica este una dezolantă. Mori dărâmate sau avariate, lemne aduse din pădure, stânci şi aluviuni lăsate de apele învolburate au transformat idilica Vale a Rudăricăi într-o vale a… lacrimilor celor care beneficiau direct de frumuseţea zonei şi activitatea morilor pe apă!
Dintre cele 22 de mori care compun complexul muzeal, una singură poate fi pusă în funcţiune în scurt timp – MOARA DE LA TUNEL, iar alte două mori – BĂŢÂLEA şi MOARA DE LA FIRIZ necesită unele lucrări de reparaţii pentru a funcţiona în acest an. Două mori sunt distruse complet – ÎNDĂRĂTNICA DINTRE APE şi  ROŞOANEA, iar alte două “făcătoare dă fănină” – ILOANEA şi MOARA DIN ŢARINĂ – sunt doar parţial distruse. Per total, din cele 22 de mori, 21 sunt afectate major, trebuind refăcute iazurile pentru înălţara apei, precum şi zidurile pe ambele maluri ale Rudăricăi, pe o lungime de circa un kilometru. La toate morile din Complexul muzeal sunt rupte iazurile de înălţare pentru ca apa să aibe cădere spre moară, dar şi jgheaburile care învârt roata morii.
Localnicii au intervenit imediat pentru salva ceea ce se mai poate salva din aceste mori, însă nu au reuşit mare lucru. La una dintre mori – PĂŢOANEA – se lucra pentru îndepărtarea materialului lemnos adus de ape, ca apoi oamenii să treacă la repararea acesteia. “Este moara care a suferit cel mai puţin şi poate fi dată în folosinţă în cel mai scurt timp”, ne spunea unul dintre beneficiarii morii, aici fiind 30 de “rândaşi” (localnici care macină, după programul stabilit).  După cum ne-a mărturisit un al localnic, morile au fost afectate în întregime în anul 1955, atunci când apele revărsate ale Rudăricăi au şters de pe suprafaţa pământului 24 de case.  Marea problemă a gospodarilor este lipsa materialelor şi a resurselor financiare, pentru localnicii doresc să asigure forţa de muncă necesară tuturor lucrărilor. O speranţă vine din finanţările externe, Complexul Mulinologic de la Eftimie Murgu fiind cuprins în patrimoniul UNESCO.  Şi mai este o “mică” problemă : chiar dacă localnicii au acasă mori electrice, făina nu este precum cea obţinută prin măcinarea la morile de apă! Şi nici mămăliga nu mai este atât de dulce şi gustoasă!
În acest an puhoaiele au venit mult mai mari, însă adâncimea văii de-a lungul timpului a făcut ca pagubele să fie considerabil reduse. În comuna Eftimie Murgu a fost afectată grav o singură casă, la care apa a luat baia şi o bucătărie de vară, ajungând până lângă casă!  De asemenea, este afectat drumul de pe Valea Rudăricăi, care a fost reabilitat în urmă cu doar câţiva ani prin fonduri europene.  Chiar dacă nu a ajuns până în interiorul caselor, apele Rudăricăi au “săpat” masiv în malurile din interiorul comunei, chiar şi 3-4 metri, astfel încît unele căi de acces ale localnicilor nu mai există astăzi! “Parcă am fost uitaţi de Dumnezeu în acest an!”, ne-a mărturisit primarul Ilia Imbrescu! Şi aceasta, deoarece peste comuna Eftimie Murgu nu s-au abătut doar ploile din această săptămână, dar şi grindina, care i-a lăsat pe locuitorii comunei fără grâu şi porumb, pe care trebuie să le cumpere.
Cea mai mare pierdere rămâne, însă, Complexul de mori, care are nevoie urgentă de intervenţie pentru a salva ceea ce se mai poate salva din acest “univers mulinologic”, unic în Europa!

De același autor

Related Articles