[FOTO] Cocoşilă: Forţele de represiune româneşti au creat diversiunea de la Reşiţa

617

Unitatea de Rachete Antiaeriene Sol-Aer 17 din Reşiţa a fost unul dintre locurile în care s-au consumat cele mai sângeroase scene din Reșița, în timpul Revoluţiei din 1989. Șapte soldați au murit acolo, începând cu noaptea de 21 decembrie. Unitatea a fost atacată şi a fost supusă mai multor diversiuni după ce comandantul de atunci, Vasile Cocoşilă a refuzat să scoată militarii în stradă. În Reşiţa, Armata a fraternizat cu manifestanţii şi acest lucru a fost plătit scump, a mărturisit astăzi generalul de brigadă în rezervă Cocoşilă:

„Sunt ofiţeri prezenţi aici, care atunci se găseau în dispozitivul de apărare a cazărmii. Unul dintre ei este Dinu Nicorici, locotenent pe vremea aceea, (n.r. cms şef la IPJ, în prezent) care, în jurul orei 23.00 a auzit voci, în limba română, care ameninţau că trădarea (şi nesocotirea ordinului) se va plăti scump. Prin urmare, am fost atacaţi.”

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, astăzi, la fosta Unitate de Rachete a avut loc o ceremonie militar religioasă în cinstea eroilor. A fost vreme geroasă, dar reşiţenii nu i-au uitat pe cei căzuţi la datorie. Ceremonia a început cu salutul subprefectului, Sebastian Purec, după care a fost intonat Imnul României. Acesta a fost urmat de Apelul Solemn, ceremonie în cadrul căreia generalul de brigadă în rezervă Vasile Cocoşilă a rostit numele celor șapte soldați care au murit în decembrie 1989. Chiar dacă au trecut 27 de ani, momentul a fost cutremurător când s-a răspuns: căzut la datorie. Preotul militar Nicolae Petrişor a oficiat o slujbă religoasă, după care s-au depus coroane de flori la momunentul din curtea instituției.

O ceremonie scurtă, dar solemnă. Eroii au fost cinstiţi de reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în retragere şi rezervă, revoluţionari, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ai Primăriei Reşiţa, ai structurilor din MAI şi MapN.

Cu toţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit. Cinste eroilor!

(Sebastian Dragomir)