[FOTO-AUDIO] Mihaela Drăgilă: vrem o nedeie a bunului simţ, la Lăpuşnicul Mare!

2083

Vrem o nedeie a bunului simţ fără discursuri politice

Bisericile din mai multe localități din Caraș-Severin își serbează hramul și sunt organizate rugi de Rusalii. Așa s-a întâmplat aseară și la Lăpușnicul Mare, unde au fost prezenți sute de oameni veniți și din localitățile învecinate. De această dată, sărbătoarea a fost puțin altfel, sub supravegherea noului primar Mihaela Drăgilă.

„Anul acesta am vrut să deschidem nedeia cu un mesaj pozitiv şi fără discursuri politice. Am considerat potrivit ca sărbătoarea să fie deschisă de doctorul Viorel Bihoi, cel care, deşi se putea afirma profesional oriunde, a ales să rămână în satul nostru şi să se ocupe de sănătatea almăjenilor. E o nedeie a bunului simţ, unde nu vom auzi dedicaţii politice, ci pur şi simplu, distracţie, muzică bună şi oameni faini”.

Petrecerea va continua și astăzi, a mai spus edilul comunei. Dacă aseară, atmosfera a fost întreţinută de Petrică Dalea, astăzi, pe platoul din faţa bisericii vor cânta Adrian Stanca şi cele două fice ale sale.

Noi începem ruga cu tăiţeii

Mihaela Drăgilă a vorbit şi despre tradițiile care, încă se mai păstrează în Valea Almăjului. Aproape fiecare gospodărie are goşti în aceste zile, iar pe mesele întinse nu lipseşte meniul tradiţional. Este vorba de supă de tăiţei, sarmale şi friptură din mai multe categorii de carne. Nu poate lipsi răchia din prune de vară. Practic, omul pune ce are mai bun pe masă.

Seara, la joc, sunt etalate ţinute care mai de care, însă la loc de cinste rămâne portul popular specific zonei. Din fericire, încă mai sunt tineri care îmbracă cu fală straiele moştenite de la bunici.

Mihaela Drăgilă:

„Să se pogoare Sfântul Duh cu înţelepciune şi unitate asupra satului nostru, să rămânem uniţi, să ne dea putere să ne îndreptăm, ca Tatăl să privească cu mulţumire către Lapuşnicu-Mare! Sărbătoare binecuvântată la toată casa!”

De Rusalii, bisericile din: Anina, Bocşa Montană, Caransebeş-Pipirig, Dezeşti, Lăpuşnicu Mare, Măru, Maidan, Moniom, Oraviţa, Oţelu-Roşu, Rusca Montană, Târnova, Tirol, Ţerova şi Vărădia îşi sărbătoresc hramul.

(Sebastian Dragomir)