[AUDIO] Încasări neașteptate la Festivalul Recoltei

1397797_587670147964616_1173732988_o

Duminică, 20 octombrie

Tone de legume şi fructe, mii de litri de vin şi must, acesta este pe scurt bilanțul ediției de anul acesta a Festivalului Recoltei de la Reșița. La așa vânzări și încasările au fost pe măsură, au spus producătorii. Aceștia s-au declarat mulțumiți, mai ales că vor pleca acasă cu mașinile goale.

Reșițenii au profitat și în ultima zi a Festivalului recoltei de vremea frumoasă pentru a-și cumpăra cele necesare pentru prepararea conservelor pentru iarnă. Încă de la primele ore ale dimineții, gospodinele au luat cu asalt stadionul de atletism din Reșița.

Sâmbătă, 19 octombrie

Ora 21.00

Încasări neașteptate în cea de-a doua zi a Festivalului recoltei. O parte din producătorii prezenți pe stadionul de atletism din Reșița au spus că spre seară au rămas fără marfă. Varză, ceapă, cartofi, castraveți, ardei, vinete, toate au fost la mare căutare, însă cea mai mare vânzare au făcut-o cei cu brânză, cârnați, slănină și alte produse din carne.

Un alt produs care s-a vândut ca pâinea caldă a fost mierea. Nu trebuie să lipsească din casele oamenilor mai ales iarna când alături de lămâie ne ferește de răceală, ne-a sfătuit reprezentantul cooperativei apicole “Prisăcarii Hercules”.

Comercianții care sunt din județul Caraș-Severin au promis că mâine vor avea marfă proaspătă pe tarabe. Aceștia speră ca vremea să țină în continuare cu ei și să vândă cât mai mult. Ediția de anul acesta a Festivalului recoltei este cea mai reușită au afirmat producătorii, mai ales că nu s-a perceput taxă, lucru resimțit și de cumpărători pentru că prețurile au fost mai mici față de cele din piață. De asemenea persoanele care cumpără în cantități mai mari pot să negocieze. Evenimentul este organizat de primăria Reșița în cadrul proiectului “NESTEMATE ALE TEZAURULUI FOLCLORIC ROMÂNESC ŞI SÂRBESC – Păstrarea şi promovarea tradiţiilor culturale în Reşiţa, Lugoj şi Veliko Gradişte”.

Ora 15.00

Stadionul de atletism din Reșița s-a transformat în acest sfârșit de săptămână într-un loc al belşugului. Fructe, legume, brânzeturi, carne de miel, cârnați, slănină, țuică, must, dar și miere de albine, toate produse autohtone, au atras ca un magnet reșițenii. Mulţi dintre ei au profitat de vremea frumoasă și şi-au făcut proviziile pentru iarnă.

Producătorii prezenți la Festivalul recoltei organizat de primăria Reșița s-au declarat mulțumiți de vânzări și spun că se bucură că organizarea este mult mai bună spre deosebire de alți ani.

” Ne bucurăm că nu au mai venit comercianți cu produse de import și putem să ne vindem liniștiți marfa. Preţurile sunt mai bune decât în piaţă, iar cumpărătorii au observat acest lucru. “, a afirmat un producător din Fîrliug.

Nu au lipsit nici produsele gata preparate…dulceață, compot, zacuscă și murături. La mare căutare a fost și plăcinta întinsă de Turnu.

Ora 11.00

Reşiţenii sunt aşteptaţi la Festivalul Recoltei, să-şi cumpere fructe, legume şi preparate din carne pentru iarnă. Producătorii s-au pregătit încă din zorii zilei. Astăzi, a doua zi a festivalului, aduce multă speranţă agricultorilor care au tot felul de produse:

 

Vineri, 18 octombrie

Zeci de producători agricoli din vestul ţării au adus tot ce au avut mai bun şi mai natural la Festivalul Recoltei, organizat pe stadionul de atletism din cartierul Lunca Bârzavei. Încă din prima zi, reşiţenii sunt aşteptaţi să-şi cumpere fructe, legume şi preparate din carne pentru pregătirile de iarnă. Cei care nu doresc să pregătească zacusca, gemuri, bulion sau alte conserve de iarnă pot să îşi cumpere produsele gata preparate. Producătorii au venit pregătiţi să împace toate gusturile, chiar şi a celor care doresc să îşi pună în cămară diferite licori tradiţional româneşti.

Astăzi, în prima zi a festivalului, ploaia şi faptul că este zi lucrătoare a făcut ca în târg să fie mai mulţi producători decât cumpărători. Cu toate acestea, agricultorii sunt optimişti că vor avea cui să prezinte şi să vândă produsele în zilele de sfârşit de săptămână, asta dacă vremea va fi favorabilă, după cum a precizat unul dintre ei. În acest sens, optimismul lor creşte pe măsură ce de la ora 17.00 este pregătit un spectacol folcloric.

Ovidiu Babolea a luat pulsul pieţei şi a stat de vorbă cu producătorii şi vânzătorii:

 

De același autor

Related Articles