[FOTO] [UPDATE] Sfârşit de săptămână plin de evenimente în staţiunea Băile Herculane

fest rachie

Duminică, 14 septembrie-ora 20
Ploaia a fost principala cățărătoare astăzi, în ultima zi a Festivalului internațional de escaladă Petzl RocTrip, care s-a desfășurat timp de 4 zile pe Valea Cernei. Programul a început, ca de obicei, în cursul dimineții cu antrenamentul dinaintea cățărării, supravegheat de germanca Stephanie Fischer, apoi participanții s-au deplasat spre traseele de escaladă, chiar cerul era înnourat, însă cățărătorii au sperat că ploaia va ocoli zona, așa cum a făcut-o în cursul zilei de ieri! Nu a fost așa și, imediat după prânz, stropii de ploaie au început să cadă peste stațiunea de pe Cerna și ploaia nu a contenit pe toată durata zilei! Singurul regret al oaspeților la acest eveniment este acela că, din cauza vremii, nu au reușit să parcurgă toate cele 11 trasee  amenajate pe toată Valea Cernei!
După cum ne-au mărturisit o parte dintre cățărători, aceștia s-au simțit foarte bine pe Valea Cernei, pentru mulți dintre ei fiind prima participare la acest festival, dar și o experiență inedită pe Valea Cernei, pe care ar dori să o repete cât mai curând! Traseele, cu grade diferite de dificultate, a pus la grea încercare îndemânarea și tenacitatea celor care le-au escaladat, însă cățărătorii și-au manifestat satisfacția pentru spectaculozitatea traseelor de escaladă, amenajate în cele mai frumoase zone ale Văii Cernei. Participanții la acest eveniment se vor deplasa mâine dimineață spre cea de-a doua etapă a manifestărilor care va avea loc la Vrața (Bulgaria), urmând ca până la sfârșitul lunii octombrie Petzel RocTrip să poposească în FYR Macedonia, Grecia și, în final, să ajungă în Antalya (Turcia).
Sâmbătă, 13 septembrie-ora 20
Cea de-a treia zi a Festivalului internațional de escaladă Petzel RocTrip a început în această dimineață în Parcul Central al stațiunii Băile Herculane cu un antrenament al cățărătorilor, înainte de plecarea pe munte. Cum vremea a fost frumoasă astăzi pe Valea Cernei, organizatorii au decis extinderea traseelor de escaladă, astfel că între preferințele cățărătorilor s-au numărat Cheile Țesnei și Cheile Bobotului. Acțiunile de escaladă s-au desfășurat sub atenta supraveghere a salvamontiștilor cărășeni, atenți ca nici un participant să sufere vreun accident.  După primul  contact cu stâncile de pe Valea Cernei, o parte dintre cățărători ne-au mărturisit că sunt impresionați de frumusețea peisajelor și condțiile de escaladă, însă duritatea rocii le-a cam zdrelit degetele! Nu vom cere despăgubiri pentru acest lucru, ne-a spus, glumind, germanca Stephanie Fischer, care este și antrenoarea cățărătorilor la antrenamentele de dimineață!
În timp ce escaladiștii erau pe munte, în Parcul Central au început pregătirile pentru Festivalul Răchiei din Banat, iar la Sala Casino se amenajau standurile pentru Târgul de Turism, organizat în cadrul proiectului tranfrontalier dezvoltat de Consiliul Județean Caraș-Severin și Asociația de Turism din Pancevo, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Serbia. Între timp, la Sala de Conferințe a Hotelului Golden Spirit din Băile Herculane s-a desfășurat conferința de presă susținută de organizatorii manifestărilor derulate în această perioadă în stațiunea Băile Herculane. Referindu-se la aportul adus pentru desfășurarea în condiții foarte bune a evenimentelor, Sorin Frunzăverde – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a subliniat mulțumirile aduse celor implicați în desfășurarea acțiunilor : Erwan Le Lann – directorul de Marketing al firmei Petzl; Mariana Molnar – președintele Asociației de Turism din Băile Herculane și liantul între administrația județeană și firma organizatoare a festivalului; Ioana Georgescu – reprezentatul firmei Petzl în acțiunea de pe Valea Cernei; Autoritatea Națională pentru Turism și Asociația pentru Turism din Pancevo – reprezentată de Svetlana Stoiadinovici. De asemenea, președintele Sorin Frunzăverde l-a asigurat pe reprezentantul Petzl de spijinul pe care Consiliul Județean Caraș-Severin îl va acorda organizatorilor pentru desfășurarea unei noi etape a Petzl RocTrip în Băile Herculane. Erwan Le Lann a ținut, de asemenea, să mulțumească gazdelor pentru sprijinul acordat în desfășurarea evenimentului, menționând că echipa foto-video a firmei Petzl transmite informații despre evenimentul de pe Valea Cernei în peste 65 de țări din lume! Totodată, Erwin Le Lann a menționat că este o bună idee desfășurarea celorlalte festivaluri, pentru a prezenta participanților din străinătate tradițiile și viața localnicilor, iar Băile Herculane va ajunge un loc cunoscut în întreaga lume pentru zonele de escaladă!
Manifestările au continuat în Parcul Central, unde au fost amenajate deja standurile producătorilor din 25 de comune din județul Caraș-Severin și chiar un un stand de la Zrenjanin, din Serbia, care au adus la festival răchie din diferite fructe, de la prune, mere, pere, cireșe, până la gutui sau smochine. De la răchieri am aflat că prunele au lipsit în acest an în toate zonele județului, astfel că răchia adusă la festival este cea de anul trecut! Desigur, răchia nu merge băută cu masa goală, așa că de lângă răchie nu au lipsit, mălaiul, brânza, ceapa și ce mai are gospodarul pe lângă casă! În aceste condiții, misiunea juriului condus de vicepreședintele Consiliului Județean – Ionesie Gheorghioni – un președinte mai vechi decât răchia! – nu a fost deloc ușoară, dar până la urmă toată lumea a fost mulțumită de premiile oferite de organizatori!  La standurile organizate la Târgul de Turism, cei interesați au putut admira cele mai frumoase zone turistice din Banat și din Serbia, fiindu-le oferite pliante, fotografii, albume, CD-uri și diferite cadouri – toate realizate în condiții grafice deosebite, pentru promovarea celor mai atractive obiective turistice din această parte a țării.
Cum răchia nu are gust dacă nu este cântată, după Festivalul Răchiei a urmat cea de-a 14-a ediție a Festivalului Comunităților Etnice din Banat. Numeroși localnici și turiști au venit în Parcul Central pentru o seară de răchie și cântec, primul ansamblu care a urcat pe scenă fiind Karațevska Zora al comunității croate din Carașova. A urmat etnia sârbă din Socol cu Ansamblul Soko, iar etnia germană a fost reprezentată de două ansambluri reunite, Enzian din Reșița și cel din Tirol. De succes s-a bucurat și ansamblul Rromales al comunității țigănești din Greoni, seria etniilor prezente în festival continuând cu Ansamblul ucrainienilor din Cornuțel și Ansamblul sârbesc Kud Stenka din Liubcova, festivalul etniilor fiind închis de ansamblul țigănesc Voința din Răcășdia.  Seara continuă în Parcul Central cu un program muzical și un foarte interesant joc de lasere al organizatorilor Festivalului internațional de Escaladă Petzl RocTrip.

Sâmbătă, 13 septembrie- ora 15

În Parcul Central al staţiunii Băile Herculane se simte astăzi mirosul “zamei dă prună”, producători din 25 de comune ale judeţului Caraş-Severin venind la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Răchiei din Banat.  Fiecare stand este amenajat într-un mod cât mai atractiv, iar pe lângă răchie au fost aduse şi diverse “accesorii”, din care nu puteau lipsi brânza şi mălaiul!  Chiar dacă prunele au cam lipsit în acest an, răchia e foarte bine reprezentată la această ediţie a festivalului, ne-a transmis corespondentul nostru de pe Valea Cernei, Paul-Sever Smadu.

Sâmbătă, 13 septembrie- ora 10

Festivalul Răchiei din Banat, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, va avea loc astăzi  în staţiunea Băile Herculane. Şi-au anunţat participarea producători din mai multe comune din judeţul Caraş-Severin, care vor expune răchie de prune, mere, pere sau cireşe. Festivitatea de deschidere va avea loc la ora 14.00. Vor participa şi legumicultori, producători agricoli şi meşteşugari tradiţionali. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Festivalul a fost reluat anul trecut,, după o întrerupere de cinci ani. Răchia din Banatul de Munte a fost inclusă în 2005, pe lista produselor europene.

De același autor

Related Articles