[VIDEO-FOTO] “Cutremur” în Centrul Civic al Reşiţei

1159

ora 12.00

Centrul municipiului Reşiţa a fost declarat în această dimineaţă, zonă calamitată. La ora 10.10, s-a dat alarma care anunţa că în apropiere de Reşiţa s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter şi care a afectat mai multe clădiri din oraş. Cea mai sensibilă zonă a fost cea din centrul civic, unde 80 de persoane au fost surprinse în clădirea Prefecturii şi în cea a Primăriei. În cele două imobile a fost întreruptă furnizarea energiei electrice, lifturile s-au blocat, iar mobilierul din interior s-a răvăşit şi a imobilizat mai multe persoane.

În mai puţin de 8 minute, din momentul în care au sunat sirenele, Piaţa 1 Decembrie 1918 a fost invadată de autospecialele salvatorilor: maşini de intervenţie a pompierilor, ambulanţe, autosanitare SMURD, maşini de poliţie, poliţie locală, jandarmi şi salvamont.
Persoanele care s-au autoevacuat din clădiri au primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor, iar cele care care au rămas prinse sub dărâmături au fost scoase de către pompieri, s-a făcut triajul şi trimise ulterior spre unitatea UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Din FERICIRE a fost doar un exerciţiu de cooperare în caz de urgenţă. O operaţiune complexă la care au participat toţi membri Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă, în frunte cu prefectul Matei Lupu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu. În total au fost 70 de persoane care au acţionat pentru salvarea victimelor. Întreaga misiune a fost coordonată de maiorul George Cozariuc, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Semenic.


Cel mai spectaculos moment a fost salvarea de la înălţime a unei persoane rănite, aflată în stare de inconştienţă. Aceasta a fost coborâtă pe corzi de pe clădirea Prefecturii, de către salvamontiştii din Reşiţa şi de cei din Caransebeş. Tot în exerciţiul de astăzi au fost acţionate şi dronele Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Caransebeş, care au supravegheat zona calamitată. De asemenea, pompierii din Caransebeş au intervenit cu echipamentele cu care este dotat containerul multirisc pentru a găsi şi salva victimele de sub dărâmături.

În cele din urmă, toată lumea a fost salvată, iar preşedintele Comitelului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Caraş-Severin, Matei Lupu, s-a declarat mulţumit.

(Sebastian Dragomir)

ora 11.00

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin e pregătit să intervină în caz de calamitate.

Acest fapt a fost dovedit miercuri, 6 iunie în jurul orei 10.00, în Centrul Civic al Reșiței, unde a fost organizat un amplu exercițiu de cooperare pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui seism.

Conform scenariului exercițiului, epicentrul seismului este localizat în apropiere de municipiul Reşiţa. Intensitatea cutremurului, estimată din observaţii, este destul de puternică. Cutremurul a durat aproximativ 15 secunde şi a fost urmat de două replici de 3,9, respectiv 3,2 grade pe scara Richter, cea mai afectată fiind localitatea Reşiţa. În urma producerii cutremurului s-au înregistrat avarii la reţelele de electricitate, apă, canalizare şi au fost afectate mai multe imobile, dintre care şi Palatul Administrativ şi Primăria Reşiţa, unde s-au  prăbuşit elemente de mobilier peste câteva persoane din clădire.

Obiectivele acestui tip de exerciții sunt, printre altele, exersarea și menţinerea cooperării intra- și interinstituţionale şi antrenarea tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă produse, precum și perfecţionarea pregătirii efectivelor în executarea operaţiunilor de intervenţie specifice misiunilor în cazul producerii seismelor.

Pe parcursul exercițiului se vor urmări antrenarea personalului propriu şi a celorlalte forţe cu care se cooperează în vederea gestionării unei situaţii de urgenţă în care sunt implicate victime multiple şi personal de intervenţie numeros aparţinând mai multor structuri, modalităţile de alertare a structurilor vizate și timpii de reacţie corespunzător registrului de riscuri şi capabilităţi judeţean.

Pentru gestionarea acestei situații vor coopera și colabora Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Instituţia Prefectului – judeţul Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reşiţa, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Reşiţa, Poliţia Locală a Municipiului Reşiţa, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Societatea de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin, Serviciul Salvamont – Salvaspeo Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Caraş-Severin, operatori economici – furnizori de utilităţi.

(Alin Datcu)