Băile Neptun – extremă urgenţă, pe Valea Cernei!

La Sala Casino de pe terasa Parcului Central al staţiunii Băile Herculane a început astăzi evenimentul care se desfăşoară sub genericul BĂILE NEPTUN, ÎNCOTRO?, prin care se încearcă atragerea atenţiei şi salvarea Băilor Imperiale Austriece, aflate într-o avansată stare de degradare.

În cadrul mesei rotunde care s-a desfăşurat astăzi şi a reunit specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi organizaţii neguvernamentale s-au pus în discuţie problemele legate salvarea acestui monument istoric reprezentativ pentru staţiunea de pe Valea Cernei. De asemenea, pe terasa Parcului Central poate fi vizitată o expoziţie cu fotografii ale Băilor Neptun din diferite perioade istorice, iar participanţii îşi pot expune opiniile pe bileţele, care apoi sunt expuse pe panouri! Până seara au loc întâlniri ale specialiştilor cu localnici şi turişti, precum şi cu toţi cei care doresc să contribuie la salvarea Băilor Neptun, iar după lăsarea întunericului, ca o metaforă pentru reactivare, se va aprinde simbolic lumina!

“Este un eveniment pe parcursul a trei zile, în care vrem să vedem direcţia oraşului şi să luăm ca punct central motorul staţiunii – Băile Imperiale Austriece sau Băile Neptun!Prin acest eveniment vrem să vedem o viitoare funcţionalitate şi cum putem opri degradarea şi cum putem începe o reabilitare. La acest eveniment avem parte de expertiză, oameni care lucrează în dezvoltare locală, în arhitectură, cu comunitatea şi este un pas mare pentru noi să începem acest proiect şi să-l putem organiza, cu o speranţă foarte mare pe viitor, aceea că oraşul va arăta mult mai bine şi vom simţi că am pus şi noi umărul la dezvoltarea viitoare a oraşului!”, ne mărturiseşte Ilie Rădoi – preşedintele Asociaţiei Tinerilor din Băile Herculane, organizatorul evenimentului.

“Concluzia noastră este că în sfârşit putem să colaborăm cu autorităţile, cu comunitatea şi cu proprietarii la care se află această problemă juridică! Încotro? Rămâne de văzut, deoarece urmează un proces destul de complex şi lung în care noi trebuie să depunem un efort destul de mare ca să ducem la bun sfârşit proiectul! Bineînţeles, vom începe cu această intervenţie de urgenţă, vom pune în siguranţă clădirea, după care vine întrebarea cum obţinem banii pentru finanţare, banii obţinuţi cum putem să-i investim în clădire, având în vedere problema juridică!”, ne-a declarat Oana Chirilă – iniţiatorul HERCULANE PROJECT.

“De la început administraţia locală s-a implicat în acest proiect, au fost puse la dispoziţie toate planşele referitoare la clădire, în special studenţii de la arhitectură au ţinut legătura cu compartimentul de urbanism din cadrul Primăriei şi aşa s-a ajuns să se întocmească această expertiză tehnică, având în vedere punerea în siguranţă a Băilor Neptun. Situaţia juruducă nu este clarificată, instanţele trebuie să clarifice această problemă, probabil în cel mai scurt timp posibil, întrucât durează de foarte mult timp acest litigiu! Ceea ce s-a obţinut în cadrul acestei întruniri este că am obţinut acordul proprietarilor terenului de sub Băile Neptun, pentru punerea în siguranţă a imobilului. După ce instanţele se vor pronunţa, vom veni şi cu celelalte soluţii pentru acest imobil!”, ne-a precizat primarul oraşului Băile Herculane – Cristian Miclău.

“Ne bucurăm că toţi actorii implicaţi s-au pus de acord că este nevoie să intervenim de urgenţă asupra acestui monument! Sunt două etape, una este intervenţia de urgenţă pe monument, după care se va face o restaurare, după ce se rezolvă acel litigiu al prorietăţii. Despre prima etapă, se pare că asociaţiile vor să adune o finanţare privată pentru materialele necesare intervenţiei de urgenţă, iar noi, cu ambulanţa pentru monumente, încercăm să-i sprijinim în această intervenţie alături de voluntari! Sperăm ca şi Primăria să ne pună la dispoziţie cazarea şi poate o masă pentru studenţii voluntari! Ne dorim să începem încă din această toamnă, pentru că este o urgenţă, dar acest lucru depinde de avizele şi autorizaţia pe care o obţinem şi de cât de repede reuşim să obţinem finanţările!”, ne-a declarat Eugen Vaida – preşedintele Asociaţiei MONUMENTUL din Sibiu.

Programul manifestărilor continuă astăzi, de la ora 15.00, cu work-shopuri interactive, de la ora 19.00 va avea loc un marş cu lumini şi lansare de lampioane, iar seara se va încheia cu vizionarea filmului PLANETA PETRILA, regizat de Andrei Dăscălescu!

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles