[FOTO] [UPDATE] Patru zile pline de evenimente în staţiunea Băile Herculane

DSCF6386

Luni, 8 septembrie

Ultima dintre Zilele orașului Băile Herculane din acest an a început astăzi la Troița ridicată de slujitorii Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului pe malul Cernei, în Centrul Istoric al stațiunii, prin slujba Sfintei Liturghii la Praznicul Nașterii Maicii Domnului săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane. La ceremonia religioasă au fost prezenți numeroși credincioși, localnici și turiști aflați în stațiune, care au dorit astfel să fie alături de slujitorii Mănăstirii din Băile Herculane având hramul sărbătorii de astăzi.

Pe durata desfășurării ceremoniei religioase, la standurile amenajate în perimetrul Parcului Central a fost o stare de acalmie și chiar dacă grătarele fumegau, clienții se lăsau așteptați. Aceasta poate și pentru că astăzi este prima zi lucrătoare a săptămânii pentru localnici, iar turiștii trebuie să își efectueze programul de tratament. Agitația a început să se facă simțită după orele prânzului, când la unele standuri cu produse alimentare au apărut celebrele cozi de odinioară, iar locurile la mese s-au ocupat unul câte unul. Vremea a fost și ea de partea celor prezenți la sărbătoarea orașului de pe Cerna și chiar dacă după prânz s-au auzit câteva tunete deasupra Parcului Central, ploaia nu și-a mai făcut apariția precum în primele două zile ale sărbătorii!

Odată cu spectacolul de muzică populară a început să crească și numărul celor care veneau în Parcul Central, fie pentru a gusta berea sau preparatele culinare, fie doar pentru o simplă plimbare! Ca de obicei, programul muzical s-a desfășurat până după miezul nopții, însă liniștea nu se va așterne peste stațiunea Băile Herculane, deoarece peste numai câteva zile se va desfășura pe Valea Cernei Festivalul internațional Petzel Rock Trip, iar Parcul Central va fi gazda a numeroase evenimente pe parcursul festivalului!

Duminică, 7 septembrie
Cea de-a treia dintre Zilele orașului Băile Herculane pare să fi răzbunat precedentele două zile desfășurate sub semnul ploii, astăzi fiind o zi foarte frumoasă și călduroasă, care i-a scos din case și pensiuni sau hoteluri pe localnici și turiștii aflați în stațiune. Dealtfel, încă de la orele dimineții un mare număr de credincioși au asistat la ceremonia de sfințire a Bisericii Ortodoxe cu Hramul Schimbarea la Față din Centrul Istoric al stațiunii, slujba religioasă fiind săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane.  Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare al celor care au dorit să fie martorii acestui eveniment important în viața spirituală a comunității de pe Valea Cernei. Ca o recunoaștere pentru contribuția la lucrările de modernizare a clădirii bisericii, Prea Sfințitul Lucian a înmânat distincții bisericești celor care au participat, prin donații financiare sau materiale, la înfrumusețarea sfântului lăcaș de cult.
Profitând de vremea însorită, localnicii și turiștii au trecut pe la standurile amenajate în zona Parcului Central, spre bucuria comercianților, care speră să recupereze pierderile din zilele precedente.  Mai ales la standurile cu produse alimentare a fost o mișcare continuă, grătarele au fumegat la greu, berea și sucurile au fost la mare căutare și s-a mâncat tot ceea ce se putea mânca, de la deja clasicii mititei, la cîrnați, piept de pui, pește și diverse specialități culinare, după imaginația fiecărui producător!
Odată cu apropierea de orele serii, Parcul Central a devenit tot mai aglomerat, locurile au început să se ocupe și volumul vânzărilor să crească, la unele standuri formându-se chiar cozile celebre de pe vremuri.  Parcul de distracții pentru copii a fost căutat de cei mici, care au venit cu părinții sau bunicii și nu s-au lăsat până nu au experimentat gama variată de jocuri oferită. Alții au dorit să se picteze pe față, iar maturii au vrut să plece de la această sărbătoare cu o… caricatură! Desigur, nu a lipsit muzica…  Pe scena amplasată în fața Chioșcului pentru fanfară din Parcul Central au urcat nume cunoscute ale cântecului popular, iar muzica ușoară i-a făcut pe cei mai tineri să încingă atmosfera până la miezul nopții.
Mâine, luni 8 septembrie-Praznicul Nașterii Maicii Domnului, va fi ultima zi de sărbătoare și va începe la ora 9.00 la troița ridicată pe malul Cernei de slujitorii Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului, Sfânta Liturghie urmând să fie săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului.Paul-Sever Smadu.
Sâmbătă, 6 septembrie
Zilele orașului Băile Herculane au continuat astăzi sub “înaltul patronaj” al ploii, care a căzut din nou pe tot parcursul dimineții, însă după-amiază vremea s-a “calmat”, chiar dacă norii de ploaie nu au părăsit Valea Cernei!  Dacă la primele ore ale dimineții comercianții erau dezamăgiți de starea vremii și de faptul că nu își vor recuparea cheltuielile de deplasare la această manifestare, spre seară standurile au început să fie tot mai des frecventate, mai ales cele cu produse alimentare, așteptându-se ca și vânzările să crească!
Un moment emoționant a avut loc aproape de prânz, când pe Peretele Haiducilor de lângă Hotelul Roman a fost dezvelită o placă memorativă în amintirea celui care a fost prof. Eugen Seracin – mentorul apliniștilor din Banat, fondatorul secției de alpinism din cadrul CSU Politehnica Timișoara. Dealtfel, inițiativa și finanțarea acestei acțiuni aparțin colegilor lui “Bossu” de la clubul timișorean, care au dorit să amplaseze această placă chiar pe peretele pe care regretatul prof. Eugen Seracin l-a escaladat ultima oară în vara anului trecut, deși era măcinat de o boală nemiloasă! Ceremonia a început cu o slujbă religioasă săvârșită de către Prea Cucernicul părinte Nectarie de la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, după care placa a fost ridicată și montată pe peretele stâncos. La ceremonie au participat membrii familiei celui omagiat – soția și fiul, precum și un mare număr de foști elevi ai profesorului Eugen Serafin, personalități cu nume de referință ale alpinismului românesc și foști elevi ai maestrului, atât din țară, cât și din Germania, SUA ori Canada și care au venit la Herculane special pentru acest eveniment!  S-au depănat amintiri și a fost evocată personalitatea profesorului Eugen Seracin, emoțiile cuprinzându-i pe vorbitori atunci când își aminteau despre clipele petrecute alături și împreună cu “Bossu” în numeroasele expediții din țară și străinătate! Ca un miracol, ploaia s-a oprit pe toată durata ceremoniei, stropii făcându-și din nou simțită prezența după plecarea participanților spre un alt loc în care să continue depănarea amintirilor!
În Parcul Central comercianții încă așteptau clienții, dar spre seară, când ploaia s-a retras de la petrecere, localnicii și turiștii au început să vină la sărbătoare și, chiar dacă erau destule locuri libere. La standuri berea a început să curgă și grătarele să fumege! Totul mergea pe “coloana sonoră” a spectacolului de muzică populară susținut de soliști vocali bănățeni, însă la jocul încins în fața scenei s-au prins turiști veniți din toate colțurile țării! De la ora 21.00 a fost “seara tinerilor”, veniți într-un număr însemnat pentru a asista la concertul de muzică ușoară, care s-a întins până la miezul nopții!
Cea de-a treia zi a sărbătorii, duminică 7 septembrie, va începe cu slujba de sfințire a Bisericii Scimbarea la față din Centrul istoric al stațiunii de pe Valea Cernei, proaspăt renovată și modernizată.  Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane, fiind invitați să participe credincioși din întreaga zonă și turiști aflați la odihnă sau tratament în stațiunea de pe Valea Cernei. (Paul Sever Smadu)
(Daniel Babun)

Vineri, 5 septembrie

Zilele  oraşului Băile Herculane au început astăzi sub semnul ploii, care nu a contenit să cadă până după orele amiezii, spre disperarea comercianţilor care îşi vedeau eforturile compromise. Spre seară, însă, ploaia s-a oprit şi zona Parcului Central a început să se anime, chiar dacă cerul a rămas înnourat!

În perimetrul cuprins între Hotelul Cerna şi Hotelul Ferdinand sunt amenajate un număr mare de standuri cu diverse produse, de la cele alimentare până la încălţăminte, îmbrăcăminte şi articole de artizanat. Cele mai solicitate sunt standurile cu produse alimentare, unde la mare căutare sunt mititeii, cârnăciorii, pieptul de pui sau peştele, dar şi hamsiile prăjite, ca “acompaniament” pentru halbele de bere!  Dacă în prima parte a zilei ploaia a ţinut clienţii “la distanţă”, spre seară mesele standurilor au început să fie ocupate, însă se găseau şi multe locuri libere.  Din peisaj nu putea lipsi muzica, pentru care există o scenă amplasată în faţa Chioşcului pentru Fanfară din Parcul Central. După-masă au urcat pe scenă soliştii de muzică populară bănăţeană, iar seara s-au prezentat publicului formaţiile de muzică uşoară, spre satisfacţia atât a tinerilor, dar şi celor mai puţin tineri!

Din prima zi a sărbătorii oraşului de pe Valea Cernei nu a lipsit partea culturală, la Sala Casino din Centrul istoric având loc vernisajul expoziţiei ARMONII CROMATICE a artistei plastice reşiţene Ioana Mihăiescu.  Au participat la acest eveniment  personalităţi ale vieţii culturale din Caraş-Severin şi Timiş, dar şi numeroşi iubitori de cultură localnici sau turişti aflaţi în această perioadă în staţiune.  Expoziţia reuneşte lucrări realizate de-a lungul carierei artistice de către arhitecta Ioana Mihăiescu şi va fi deschisă până la sfârşitul acestei luni.

Zilele oraşului Băile Herculane continuă sâmbătă, 6 septembrie, când de la ora 11.00 va avea loc la peretele de stâncă de lângă Hotelul Roman dezvelirea unei plăci comemorative dedicată prof. Eugen Seracin – tatăl alpiniştilor bănăţeni. Sunt aşteptaţi să participe alpinişti din ţară şi străinătate,care vor evoca memoria regretatului alpinist timişorean, a cărui ultimă escaladă a avut loc chiar pe peretele pe care va fi montată placa memorială.

(Paul Sever Smadu)

De același autor

Related Articles