[AUDIO] Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Peste un milion de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

925

Bisericile ortodoxă română şi greco-catolică cinstesc marţi, 8 noiembrie Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Mai mult de 1.300.000 de români îşi serbează, onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit unei statistici a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit statisticilor, peste 580 de mii dintre aceştia sunt femei, iar 735 de mii bărbaţi. Majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 – Gabriela. Dintre bărbaţi, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 – Gabriel.

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Nu numai că este păcat să nu cinsteşti vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodărie, se spune că “munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine”. Se crede că cel care încalcă această tradiţie se va chinui mult în ceasul morţii sale.

Astăzi se fac pomeniri pentru cei morţi, iar în biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

Formele cele mai frecvente de nume sunt: Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiţă, Mişa sau Michi respectiv Gavril, Gabriel, Gabriela, cu diminutivele Găbiţă şi Gabi. Dintre formele mai vechi, multe au supravieţuit doar ca nume de familie: Mihăilă, Mihalache, Mihalcea şi Mihu, precum şi Gavra şi Gavrilă.

Despre simbolistica zilei, părintele prof. dr. Nichifor Tănase:

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt totodată şi patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.