Sfântul Andrei – ocrotitorul românilor! La mulţi ani celor peste 700.000 de români care îşi sărbătoresc onomastica

776

Apostolul românilor este sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare bisericească naţională.

Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, este cel care a propovăduit Evanghelia Mântuitorului pe teritoriul ţării noastre, motiv pentru care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 1995, a stabilit ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută în calendarul creştin ortodox cu cruce roşie, adică să se săvârşească Sfânta Liturghie în acestă zi. În anul 1997 acelaşi sinod l-a proclamat pe Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României.

717.602 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Astfel, 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei poartă numele Sfântului Apostol. Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei pe cel de Andrea. De-asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356 Andruşa şi Andruţa, potrivit datelor statistice furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPAD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit DEPAD, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Apostol Andrei, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316 pe cel de Andraş, 4.208 se numesc Andreas, iar 3.237 Endre.

Sfântul Apostol Andrei a fost primul din cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos care i s-a alăturat acestuia şi care potrivit Sfintei Scripturi era frate după trup cu Sfântul Apostol Petru. Cei doi fraţi erau originari din Betsaida, localitate de pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

Iniţial a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. La fel ca toţi ceilalţi apostoli şi Sfântul Andrei a stat alături de Mântuitorul şi a fost martor la toate minunile pe care Fiul lui Dumnezeu le-a înfăptuit. După Înălţarea la cer a lui Hristos apostolii au tras la sorţi unde să propovăduiască Învăţătura primită de la Iisus.

Sfântului Apostol Andrei i-a picat ca să încreştineze în special popoarele din jurul Mării Negre. Astfel trecând pe la gurile Dunării a poposit o perioadă mai lungă de timp la Tomis, Constanţa de astăzi, botezând foarte mulţi locuitori din Şciţia Mică, Dobrogea actuală. După ce a hirotonit episcopii şi preoţii de la Tomis şi-a continuat drumul ajungând în Peloponez, o peninsulă în sudul Greciei, unde încreştinându-i pe locuitorii de acolo şi înfăptuind mai multe minuni a fost prins de conducătorul cetăţii şi a fost întemniţat.

În temniţă L-a propovăduit cu foarte multă putere pe Hristos încreştinându-i şi pe deţinuţii de acolo. Creştinii fiind în perioada de persecuţie a fost condamnat la moarte prin răstignire, iar potrivit Sfintei Tradiţii a fost răstignit pe o cruce în formă de “X”. Sfântul Apostol Andrei şi-a dat sufletul în mâinle Domnului la data de 30 noiembrie.

În acest context, România are o biserică de origine apostolică fiind un popor încreştinat direct prin apostolul Domnului, Andrei.

Părintele Petru Berbentia din Reşiţa despre simbolistica praznicului:

Foto: arhiva