Deponeul de la Lupac a fost recepţionat. Deşeurile mai au de aşteptat

Recepția deponeului de deșeuri de la Lupac a fost astăzi finalizată în prezenţa preşedintelul Consiliului judeţean –beneficiar al proiectului de Sistem integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a constructorului, operatorului şi a altor reprezentanţi ai instituţiilor implicate în protecţia mediului. Această activitate a durat nu mai puţin de 3 luni deoarece au fost testate şi verificate toate instalaţiile acestui deponeu, care este o uzină în sine.

Deşi deponeul este perfect funcţional, operatorul are prin contract 90 de zile la dispoziţie pentru a se organiza şi a da drumul sistemului, iar Consiliul judeţean, tot atât, pentru a obţine avizele de mediu necesare şi a construi drumul de legătură dintre drumul judeţean care duce la grădinari şi deponeu.

Timpul ar putea fi însă mai scurt. Noi suntem pregătiţi, avem utilajele care au căzut în sarcina noastră achiziţionate, vor fi aduse. mai trebuie o bucată de timp care nu este exagerat de mare pentru angajarea oamenilor necesari acestei activităţi. Avem experienţa necesară pentru aceasta, operăm de ani de zile depozitul de la Argeş şi ne-am înscris la alte 4 licitaţii. Vom crea nişte locuri de muncă şi aici şi la staţiile de transfer, aproximativ 80-100, dar va fi multă muncă necalificată, care este necesară, şi vom aduce câţiva specialişti din altă parte . Noi am putea fi gata în 2 luni, dar avem nevoie în primul rând de avizele de mediu pe care trebuie să le obţină Consiliul judeţean Caraş-Severin” – a spus administratorul companiei care va asigura funcţionarea deponeului, Constantin Niţu.

Preşedintele Consiliului judeţean , Silviu Hurduzeu a ţinut să sublinieze importanţa acestui proiect pentru Caraş-Severin şi a declarat:

Ca urmare a finalizării acestui proiect, colectarea şi depozitarea vor fi făcute în condiţiile acceptate şi normate de Uniunea Europeană“.

Acesta este al 14-lea deponeu devenit funcţional din ţara noastră, în alte judeţe lucrările fiind mult întârziate – a mai menţionat Constantin Niţu.

La deponeul de la Lupac vor ajunge deşeurile de la cele 6 staţii de transfer din judeţ, separate de populaţie pe categorii de materiale: reciclabile care vor fi introduse într-o staţie de sortare şi deşeuri menajere care vor trece printr-un proces de tratare mecanico-bioligică, iar reziduul rezultat va fi transportat la celula de depozitare. Aceasta din urmă, după estimările specialiştilor va pute prelua aceste reziduuri timp de 7 ani, după care se va închide şi se va deschide o a doua celulă . Contractul de operare are o durată de 120 de luni.

Cele mai citite

Related Articles