[FOTO-AUDIO] 27 Septembrie – Ziua Mondială a Turismului, marcată în Caraş-Severin. În judeţ există singurul monument din lume dedicat turismului

[UPDATE] Turismul a fost un domeniu la care bănăţenii au ţinut, întotdeauna, foarte mult, fapt pentru care în judeţul Caraş-Severin, la Rusca Montană, este singurul loc din lume în care a fost edificat un monument dedicat acestei laturi economice. Cu prilejul Zilei mondiale a turismului, Fundaţia Activity din Reşiţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi în parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu, au marcat festiv evenimentul vineri, 27 septembrie.

Într-un cerc restrâns, iubitorii şi susţinătorii turismului cărăşean şi-au dat întâlnire într-o şedinţă publică în care au fost dezbătute cele mai importante probleme care stagnează dezvoltarea scontată a acestei laturi economice, aşa de importante din Caraş-Severin. Preşedintele Fundaţiei Activity, prof. Nadia Potocean, despre un eveniment care îşi cere continuitatea:

Nadia Potocean – preşedinte Fundaţia Activity Reşiţa

Deşi cu paşi mici, turismul are susţinere şi viitor în Caraş-Severin, susţine prefectul judeţului Matei Lupu:

Matei Lupu – prefectul judeţului Caraş-Severin

Evenimentul dedicat zilei mondiale a turismului se va încheia sâmbătă, 28 septembrie cu o excursie de documentare prin judeţ.  

***

În România, Ziua Turismului este marcată de sprijinul Guvernului României pentru dezvoltarea acestui sector.

Turismul din ţara noastră este o prioritate pentru Executiv, drept dovadă măsurile care au fost luate pentru stimularea acestuia.

Voucherele de vacanţă, în valoare de câte 1.450 de lei, de care au beneficiat aproximativ 1,2 milioane de români care şi-au petrecut concediile în ţară, au fost cel mai important sprijin acordat industriei turismului în ultimii ani. Tot pentru dezvoltarea turismului în România, s-a luat decizia reducerii cotei de TVA la 5%, turismul fiind singurul sector care va beneficia de o astfel de facilitate. În acelaşi timp, redevenţele pentru apele geotermale şi minerale din România vor fi zero.

Guvernul României a adoptat şi Ordonanţa privind garantarea pachetelor turistice vândute pe teritoriul ţării noastre. Această decizie este menită să asigure 100% turistul care îşi doreşte o vacanţă fără griji.

România are un potenţial turistic enorm care trebuie valorificat. Pentru acest lucru, până la finalul anului, vom definitiva, alături de experţi ai Băncii Mondiale, Strategia Naţională în Turism, o strategie care ne va asigura dezvoltarea durabilă a acestui sector.

În Caraş-Severin la Rusca Montană, există singurul monument din lume dedicat turismului. Acesta a fost inaugurat la 1 august 1937, construcţia lui începând în anul 1936, la iniţiativa Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş.

Turismul a fost un domeniu la care bănăţenii au ţinut, întotdeauna, foarte mult.

Aşadar, judeţul Caraş-Severin este singurul loc în lume care are un monument dedicat turismului şi care îndeamnă călătorii să-şi iubească semenii şi natura, dar şi ceea ce a creat omul cu mâna sa. Prin urmare, pe frontispiciul monumentului stau scrise câteva cuvinte lăsate de inginerul silvic Vasile Magdaş: “Turistule, ajuns sub poala pădurii, aruncă necazul şi patima urii. Încearcă să prinzi din legile firii scânteia divină: virtutea iubirii”.

În 1936, a apărut Legea Organizării Naţionale a Turismului, prin aplicarea căreia Poiana Mărului şi oraşul Caransebeş au fost clasificate şi recunoscute ca staţiuni climaterice.

Fundaţia Activity din Reşiţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi în parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, marchează Ziua mondială a turismului.

Astăzi cu începere de la ora 16.00, în foaierul universităţii va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografii în care sunt surprinse în ipostaze inedite unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase atracţii turistice ale Banatului de munte, cu lucrări semnate de Nadia Potoceanu, Georgian Popovici şi Petre Zaharia.

Surse: gov.ro; sursadebine.ro

Cele mai citite

Related Articles