Crăciunul la Românii de pe Valea Timocului

Numeroşi credincioşi ai comunităţii româneşti de pe Valea Timocului au participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată astăzi, în prima zi de Crăciun pe rit vechi, săvârşită la Biserica Ortodoxă SFÂNTUL MUCENIC IOAN VALAHUL din Negotin (Serbia) de către Prea Cucernicii părinţi Petru Hogea şi Florin Papavă. Dacă la începutul slujbei erau doar câţiva credincioşi, aceştia au devenit tot mai numeroşi pe parcurs, toţi rămânând până la sfârşitul ceremoniei religioase. Cu acest prilej au fost împărtăşiţi 4 copii, iar slujba s-a încheiat cu frumoase colinde tradiţionale. Totodată, copiii prezenţi au primit pungi cu cadouri oferite de Protopopiatul Dacia Ripensis, iar credincioşii s-au îndreptat spre casele lor pentru a prăznui prima zi a Crăciunului.
“Ne-am pregătit cu sarmale, carne… am făcut toate pregătirile cum e obiceiul aici!Vin oaspeţi, avem familia şi prietenii la masă şi toţi împreună mâncăm şi ne distrăm”, ne-a mărturisit o credicioasă din Negotin.  Am întâlnit şi o româncă stabilită în Valea Timocului : “Noi suntem din România, ne-am căsătorit aici şi îmi ţin mereu religia noastră românească! Ne-am pregătit cu masă bogată, cu sarmale, cu tot felul de pregătiri, iar Crăciunul îl sărbătorim împreună cu familia şi prietenii!”   “Am venit la biserică, în primul rând, pentru că e Crăciunul şi suntem credincioşi!Ne-am pregătit ca în fiecare an, aşa cum familia şi prietenii mei au păstrat obiceiurile din strămoşi, cu tradiţie pentru credinţă. La noi se pregăteşte normal supa, carne fiartă cu hrean, sarmale, friptură şi prăjituri. După slujba de la biserică mergem acasă toată familia, au venit şi copiii de la studii, facem o masă frumoasă, stăm de vorbă şi tot aşa trei zile, ca la Crăciun”, ne-a mărturisit un alt credicios român din Negotin.
Slujba Sfintei Liturghii din prima zi a Crăciunului a fost săvârşită şi la Mănăstirea Mălainiţa de către Prea Onoratul părinte Boian Alexandrovici – protopopul Daciei Ripensis, în prezenţa unui mare număr de credincioşi veniţi nu doar din comunităţile româneşti din Valea Timocului, ci şi din ţară. Părintele protopop a împărtăşit numeroşi copiii, cărora le-a oferit apoi pungi cu cadouri şi a primit grupurile de colindători formate din copii din satele cu comunitate românească de pe Valea Timocului.
Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles