Franţa, campioana mondială la premiile Nobel pentru Literatură

premiul_nobel

Cu Patrick Modiano, Franţa ajunge la cel de-al cincisprezecelea premiu Nobel pentru Literatură (1). Primul astfel de premiu îi fusese atribuit tot unui francez, Sully Prudhomme, în 1901. Şi, în momentul de faţă, Franţa este ţara care are cel mai mare număr de laureaţi.

Din cele 111 premii decernate din 1901 până acum, cele 15 franceze reprezintă 13,5% din totalul premiilor Nobel. Acest fapt face din naţiunea franceză cea mai recompensată naţiune, înaintea Statelor Unite (12 laureaţi), Marii Britanii (10), Germaniei şi Suediei (8 laureaţi fiecare).

Dintre cei 111 laureaţi, 16 scriu în franceză: din cei 15 de naţionalitate franceză, trebuie eliminat Frédéric Mistral, premiul Nobel în 1904, care scria în limba occitană, şi adăugaţo Samuel Beckett (care scria în franceză şi engleză) şi belgianul Maurice Maeterlinck în 1911. Câteva variante ale acestor cifre pot exista, mai ales dacă luăm în calcul proza lui Mistral ca o variantă a limbii franceze şi pe cea a lui Gao Xingjian care a scris cel mai mult în chineză, cum este cazul tuturor romanelor sale. Dar, în orice caz, limba engleză este de departe în frunte cu 27 de premianţi.

1 Nobel refuzat: Jean-Paul Sartre

Franţa se mai distige şi prin faptul că deţine singurul laureat care a refuzat premiul Nobel. După Legiunea de Onoare sau un post de profesor titular la Collège de France, autorul romanului “Greaţa” a refuzat premiul în 1964 fiindcă «niciun om nu merită să fie consacrat pentru modul în care îşi câştigă pâinea». Un alt exemplu singular, tragic de această dată, este acela al lui Boris Pasternak. Când comitetul Nobel i-a decernat premiul în 1958, după publicarea romanului “Doctor Jivago”, el a fost constrâns să refuze pentru a scăpa de sancţiunile cu care puterea sovietică îl ameninţa pe scriitorul considerat pe atunci «agentul Occidentului capitalist».

Lista celor 15 laureaţi francezi:

Patrick Modiano (2014)

Jean-Marie Le Clézio (2008)

Gao Xingjian (2000), care scrie în limba mandarină (în special romanele) şi în franceză (unele dintre piesele sale)

Claude Simon (1985)

Jean-Paul Sartre (1964), a refuzat premiul

Saint-John Perse (1960)

Albert Camus (1957)

François Mauriac (1952)

André Gide (1947)

Roger Martin du Gard (1937)

Henri Bergson (1927)

Anatole France (1921)

Romain Rolland (1915)

Frédéric Mistral (1904)

Sully Prudhomme (1901)

(1) Aici sunt enumerate cele 15 premii Nobel franceze, comitetul Nobel cifrând, în mod ciudat, doar premiile Nobel pentru cei «născuţi în Franţa», eliminându-i de pe listă pe Gao Xingjian (naturalizat în Franţa în 1998), pe Albert Camus (născut în Algeria), Claude Simon (născut în Madagascar) şi chiar pe Saint-John Perse, născut în Guadalupe…. Lucru care le permite astfel americanilor, cu douăsprezece titluri, să întreacă Franţa… (Sursa: Liberation, autor Florent Latrive)

Sursa: rador.ro

De același autor

Related Articles