Boala limbii albastre decimează efectivele de rumegătoare

berbec-bluetongue

De câteva săptămâni bune şi rumegătoarele din judeţul Caraş-Severin au fost afectate de Boala limbi albastre sau Bluetongue. Boala poate face ravagii în efectivele de animale. Ce este Boala limbii albastre şi când a fost semnalată prima dată, spune dr. Radu Tătaru de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin:

Statele membre ale Uniunii Europene, dar şi statele membre al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală, deţin sisteme electronice de alertă, prin care, imediat ce un nou caz de boală la animale este confirmat, el este notificat simultan statelor membre. Fiecare ţară îşi poate institui propriile măsuri pentru a preveni apariţia bolii respective pe teritoriul naţional.

În 8 august Bulgaria a notificat, către organismele internaţionale focare de Bluetongue sau Boala limbii albastre. Ca urmare a primirii acestor notificări, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Aanimalelor- ANSVSA- a convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, în vederea stabilirii măsurilor care trebuie adoptate pentru protejarea efectivelor de rumegătoare din România.

După 14 zile de la semnalarea apariţiei bolii limbii albastre în Bulgaria a fost diagnosticat un caz de Bluetongue şi în România, la Buzău. La 1 septembrie, conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor, boala s-a extins în alte 5 judeţe, Prahova, Vrancea, Argeş, Vâlcea şi Gorj. Acest ultim judeţ este limitrof cu Caraş-Severin. Au fost afectate 44 de localităţi în cele 6 judeţe, iar numărul de animale bolnave a fost de 198. Cu certitudine au fost mai multe bolnave, dar fermierii nu au raportat. Au fost 21 de rumegătoare moarte, conform ANSVSA.

În 3 septembrie a fost convocat Consiliul Ştiinţific al ANSVSA, iar membrii săi au apreciat corectitudinea măsurilor luate de serviciile veterinare, din momentul diagnosticării bolii şi până atunci, precum şi necesitatea continuării acestora. Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinării împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării noastre. Aceasta, în condiţiile în care, în urma realizării unei analize de risc va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor. De asemenea, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an. Referitor la aceste vaccinări, directorul DSVSA Caraş-Severin, dr. Ion Florin Rădulescu a afirmat:

Cele mai citite

Related Articles