O nouă legătură între malurile Mureşului

pecica 3Consiliul Judeţean Arad a finalizat o nouă etapă a proiectului complex prin care se leagă cele două maluri ale râului Mureş. Drumul de legătură dintre satul Sânpetru German şi pod-Pecica, cu o lungime de 5,3 kilometri a fost inaugurat astăzi de preşedintele forului judeţean, Nicolae Ioţcu.Drumul are ovaloare de aproape 6 milioane 600 de mii de lei, din care contribuţia Ministerului Dezvoltării a fost de 2.750.000 de lei.

„Acest drum asigură în primul rând legătura dintre cele două părţi ale Mureşului, cele de pe malul drept – Pecica, Turnu, Semlac – cu cele de pe malul stâng – Sânpetru German, Secusigiu, Felnac. Podul va face de asemenea legătura şi cu judeţul Timiş, în condiţiile în care în strategia de dezvoltare a judeţului este prevăzut şi drumul dintre Sânpetru German şi localitatea Gelu (judeţul vecin). Astfel, acest drum nu trebuie privit doar în contextul dezvoltării locale, ci face parte dintr-un proiect care înseamnă conexiuni mai bune în întreaga regiune. Există strategii pe această temă, întocmite cu reprezentanţi ai judeţului Timiş, prin care cetăţenii judeţului vecin să aibă o legătură cu autostrada, pe acest drum şi pe acest pod. Astfel, putem privi această realizare într-un context de dezvoltare euroregional, noi făcând parte din euroregiunea DKMT, adică Dunăre-Crişuri-Mureş-Tisa”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

„Acest drum înseamnă dezvoltare pentru comunitatea din Sâmpetru şi Secusigiu. Odată cu finalizarea podului, era normală şi modernizarea drumului de acces, pentru a pune în valoare legătura cu Pecica. Utilitatea drumului şi a podului este dată atât de legătura cu Pecica, cu tot ceea ce înseamnă o relaţie mai strânsă cu un oraş, dar şi o distanţă mai scurtă faţă de zonele industriale ale municipiului Arad”, a declarat Ilie Cheşa, primarul comunei Secusigiu.

Pe drumul inaugurat s-au executat inclusiv lucrări la solicitarea Parcului Naţional „Lunca Mureşului”, precum întreruperi de parapet metalic pentru trecerea mamiferelor mari, calmatoare de trafic pentru viteza de circulaţie, respectiv subtraversări pentru a facilita trecerea animalelor mici.

(Sebastian Dragomir)

foto: CJ Arad

De același autor

Related Articles