[FOTO] Valeriu Sepi – întoarcerea fiului rătăcitor

 valeriu sepi, semn de carte (1)
Revenit acasă, în oraşul natal, artistul vizual Valeriu Sepi, un veteran al trupei Phoenix, s-a întâlnit pentru prima oară cu publicul reşiţean sub bolta viţei-de-vie din curtea librăriei „Semn de Carte”.
A trebuit să cucerască mai întâi lumea pentru a se bucura de recunoaşterea şi aprecierea neamului său, dar „supapa Banatului” – cum a mărturisit, l-a purtat pretutindeni fără să-l încrânceneze, dimpotrivă, voluptatea înţelegerii fenomenului l-a făcut să se tempereze. Aşa a reuşit să crească în jurul lumii, realizând portrete de la scriitori şi artişti până la ambasadori.
Pe pereţii din curtea şi din cafeneaua librăriei artistul a expus un set de 8 lucrări în maniera barocului târziu, cum a precizat criticul de artă Ada D.Cruceanu, pentru că autorul însuşi este o formă a existenţei baroce care-şi propune să împace contrariile, astfel încât contorsionările să se armonizeze.
Cu un şarm personal absolut original, Valeriu Sepi a povestit crâmpeie din itinerariul destinului său care l-a purtat când la Timişoara, când la Heidelberg şi în Singapore – unde, totuşi, s-a stabilit din 1991 – iar apoi, artist hoinar prin oraşele lumii, cu expoziţii personale în galerii bine cotate, a închinat o halbă de bere muncitorească (sau nemţească) şi i-a aplaudat pe tinerii care i-au cântat de „bun venit !” şi „pe curând, la revedere!” mulţumind celor prezenţi că au venit să-l întâmpine. A urmat şi o sesiune de autografe, la fel de originale, evenimentul întoarcerii „fiului rătăcitor” prelungindu-se până târziu la răsăritul stelelor.
Au cântat frumos şi cuminte pentru Valeriu Sepi trupa Sens Unic şi tinerii protughezi Maria Manuel şi Fabio Novais, voluntari EVS la Asociaţia Nevo Parudimos din Reşiţa.
Cu siguranţă artistul reşiţean se va întoarce la celălalt „acasă” asiatic din Singapore, dar va purta „heimatul” bănăţean, cum a făcut-o mereu, prin lume, desenând cu mâna pe inimă frumuseţea mugurului de fluier.
Un interviu cu Valeriu Sepi, în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, va fi difuzat Miercuri, 30 iulie a.c.,de la ora 22,40 în emisiunea „Vocile Nopţii”.

(Alexandra Gorghiu)

Cele mai citite

Related Articles