UE, pregătită să introducă noi măsuri restrictive pentru Rusia

catherine ashton
Miniştrii de externe ai UE au decis să accelereze pregătirea sancţiunilor în cazul Rusiei, pentru implicarea în criza din Ucraina. Ele ar trebui să vizeze sectoare cheie.
La Bruxelles, miniştrii europeni de externe au decis să accelereze pregătirea sancţiunilor individuale în cazul Rusiei, pentru implicarea acesteia în criza din Ucraina.
Discuţiile au avut loc pe fondul unor dispute între Franţa şi Marea Britanie, după ce Londra a criticat Parisul pentru că intenţionează să livreze Rusiei două vase de război pe care acestea le-a comandat.
Guvernul britanic a fost, însă, şi el acuzat, de o comisie parlamentară, că ar fi aprobat vânzarea de armament către Rusia.
În ceea ce priveşte noul val de sancţiuni pentru această ţară ar trebui să vizeze companii şi sectoare cheie.
Sancţiunile vor fi aplicate pe baza unor criterii extinse persoanelor, dar şi companiilor care au sprijinit deciziile Rusiei, care au dus la anexarea Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei sau au beneficiat în urma lor.
Pachet de măsuri restrictive
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, spune că Uniunea Europeană este gata să introducă fără întârziere un pachet de noi măsuri restrictive dacă nu vede semne imediate de cooperare totală.
“Am cerut Comisiei Europene şi serviciului de acţiune externă să propună noi acţiuni restrictive în domeniul accesului pe pieţele de capital ale echipamentelor militare şi tehnologiilor de vârf, inclusiv în sectorul energetic. Aceste propuneri vor fi prezentate până joi”, a afirmat Catherine Ashton.
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a salutat consensul exprimat la nivelul Uniunii Europene pentru aceste decizii şi a explicat care este, în viziunea forului comunitar, unul din scopurile apelului pentru încetarea focului.
“Această încetare a focului trebuie să aibă ca scop final restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a spus Titus Corlăţean.
Uniunea Europeană a cerut de asemenea grupărilor separatiste să asigure accesul neîngrădit şi imediat în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit săptămâna trecută avionul malaezian de pasageri şi desfăşurarea unei anchete internaţionale complete şi transparente asupra cauzelor accidentului.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles