Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua Mondială a Iei

1437

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu multe conotaţii populare, în special legate de dragoste şi fertilitate, fiind cunoscută şi ca Sânziene sau Drăgaică.

În noaptea de Sânziene, fetele şi-au putut visa ursitul, dormind sub perne cu o crenguţă din floarea cu acelaşi nume. Legendele spun că sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în hore şi dau puteri magice plantelor. Acestea, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii.

În tradiţia creştin ortodoxă, astăzi este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară.

La nivel mondial astăzi este marcată ziua iei

Această sărbătoare marchează începutul anotimpului cald, întrucât pe 21 iunie a avut loc solstiţiul de vară numit şi vara astronomică. Unii etnologi afirmă că originea acestei zile este de găsit în vechi culte geto-dacice închinate soarelui.

Credincioşii care vor participa astăzi la serviciile religioase din cadrul Sfintelor Liturghii vor primi de la preoţi, pentru a duce la casele lor, crenguţe de flori de sânziene sfinţite –  simboluri ale belşugului şi bunăstării în gospodării.

Persoanele ce poartă numele de Sânziana îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Se presupune că acest nume provine de fapt de la expresia “Sanctus dies Iohannis” – “Ziua Sfântului Ioan” şi a cunoscut în timp mai multe forme intermediare precum: Sânzioana, Sâmzeana sau Sâmziana.

Despre simbolistica zilei, pr. Sorin Valentin Popovici, pentru Radio Reşiţa:

La mulţi ani sărbătoriţilor care îşi serbează astăzi onomastica.