România felicită Republica Moldova pentru progresele făcute

republica_moldova
La Bucureşti a avut loc marţi cea de-a patra reuniune a Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, organism care se înscrie în eforturile de întărire a cooperării parlamentare, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Reuniunea s-a desfăşurat în contextul în care Republica Moldova urmează să semneze la sfârşitul acestei luni Acordul de asociere cu UE. Delegaţia moldoveană a fost primită şi de ministrul de externe, Titus Corlăţean.

Delegaţia parlamentară din Republica Moldova a făcut, la Bucureşti, un bilanţ de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent pe marile proiecte de interconectare a reţelelor energetice şi de transport din România şi Republica Moldova, dar şi pe diferitele tipuri de asistenţă românească oferită Chişinăului.

Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul ferm al României, pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi a felicitat autorităţile de la Chişinău, pentru progresele înregistrate până acum. Titus Corlăţean a explicat că semnarea acordului de asociere cu UE, prevăzută pentru 27 iunie, reprezintă atât o recunoaştere a eforturilor autorităţilor moldovene, cât şi un angajament serios asumat faţă de cetăţeni şi de partenerii europeni de îndeplinire a reformelor democratice şi de avansare a procesului de modernizare şi transformare europeană a statului.

Autorităţile române şi moldovene intenţionează să marcheze semnarea acordului în egală măsură la Bucureşti şi la Chişinău. Ministrul de externe a dat asigurări că România va sprijini Chişinăul în procesul de implementare a acordului de asociere. Ana Guţu, copreşedintele comisiei şi preşedinta Comisiei, pentru afaceri externe şi integrare europeană din Parlamentul moldovean, a explicat că drumul Chişinăului spre Europa este ireversibil.

“Integrarea europeană înseamnă să ne debarasăm de inegalitatea socială care vine încă din totalitarism. Uneori cetăţenii cred că va veni cineva şi le va aduce bunăstarea şi noi nu vom face nimic”, a declarat Ana Guţu.

Comisia comună pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova are obiectivul de a sprijini cooperarea parlamentară, conform parteneriatului strategic bilateral, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Prima reuniune a comisiei comune a avut loc la Chişinău în 2012.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles