Priorităţile Uniunii Europene trebuie revizuite

465x0_6.-98497d1d-373f-4729-8e3f-a06c80ea2975-

La Bruxelles liderii Uniunii Europene au convenit că este nevoie de o revizuire a priorităţilor Uniunii, după ce euroscepticismul a marcat recentele alegeri europarlamentare.  Cei 28 de conducători  de state şi guverne i-au cerut preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy, să negocieze aceste schimbări cu parlamentari şi cu lideri din ţările membre. Herman van Rompuy va negocia şi formarea noii majorităţi din parlamentul european, chiar dacă marile familii politice au decis ca Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular la preşedinţia Comisiei Europene, să fie primul care să încerce coalizarea unei majorităţi, în condiţiile în care PPE a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputaţi.  Consiliul European este cel care propune candidatul cu majoritate calificată după ce se asigură, însă, că acesta dispune de o majoritate simplă în parlament.
“Consiliul mi-a cerut să încep consultări cu Parlamentul, cu diferite grupuri parlamentare din momentul când se vor constitui. Mi s-a ceruţ de asemenea, să am discuţii bilaterale cu diferiţi membri ai Consiliului despre nominalizare, dar şi despre agenda obiectivelor strategice şi priorităţile Uniunii. Este în conformitate cu tratatele noastre. Consiliul European este cel care face nominalizarea după consultări şi ţinând seama de rezultatul alegerilor”, a declarat preşedintele CE, Herman van Rompuy.  Jean-Claude Jüncker va trebui, deci, să elaboreze un program politic cu care să convingă încă peste 160 de parlamentari din alte grupuri politice sau, cel mai probabil, pe rivalii socialişti, care au doar ei 190 de mandate, să-i acorde votul.  Programul viitorului preşedinte al Comisiei trebuie să ţină seama de priorităţile Uniunii, legate mai ales de locuri de muncă şi creşterea economică.  Pentru România, patru teme sunt de interes – potrivit preşedintelui Traian Băsescu.
“Creşterea numărului locurilor de muncă. Al doilea obiectiv, creşterea economică durabilă, deci rezultaţ în primul rând, din investiţii. Al treilea obiectiv, o atenţie sporită infrastructurii din periferia UE în zona estică şi, în sfârşiţ preţul energiei, ca un element esenţial de competitivitate”, a spus Traian Băsescu.   Consultările vor dura câteva săptămâni, timp în care se va organiza şi noul parlamenţ care l-ar putea vota la jumătatea lunii iulie pe preşedintele Comisiei Europene.

Sursa foto:www.timpul.md

Cele mai citite

Related Articles