Pianul Călător şi Horia Mihail – 100% Mozart, la Sala Radio

Horia Mihail Bucuresti1 Foto Virgil Oprina-1

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23 şi 25 aprilie, prelungind astfel Sărbătorile Pascale cu două adevărate sărbători dedicate muzicii de calitate şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor: Mozart.

Premiere, dar totodată şi binevenite repetări ale experienţelor din anii anteriori au avut loc în cadrul turneului Pianul Călător, ajuns în 2014 la cea a patra ediţie. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.

După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de Artă Sergiu Celibidache. În premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie şi la Braşov pe 10 aprilie, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp interpretând împreună cu filarmonicile din cele două oraşe Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră.

“Dacă este să vorbesc despre această experienţă în premieră din viaţa mea, aceea de dirijor şi solist în acelaşi timp, aş vrea să amintesc sprijinul şi bunăvoinţa instrumentiştilor din cele două orchestre – cea din Piteşti şi cea din Braşov. Nu am studii dirijorale, aşa că am avut nevoie de răbdarea lor pentru a mă face înţeles şi pentru asta le mulţumesc. Am emoţii de fiecare dată când sunt în faţa lor. La început nu ştii cum reacţionează, nu ştii dacă te faci înţeles. Însă de la jumătatea repetiţiei încolo, lucrurile merg firesc, pentru că ne obişnuim unii cu ceilalţi. Multă lume m-a întrebat cum mă simt în această postură – cea de dirijor. Aş spune că nu mă simt dirijor, ci mai degrabă un fel de conducător. Mă pot face mai bine înţeles, fără să apelez la un alt dirijor. Totuşi, mă simt eu însumi nu atunci când dirijez, ci când sunt în faţa claviaturii”, a spus Horia Mihail.

Tot în premieră absolută, Horia Mihail, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio va încerca această experienţă alături de colegii săi din Orchestra Naţională Radio, vineri 25 aprilie la Sala Radio, nu înainte însă de a susţine un recital extraordinar, tot la Sala Radio, pe 23 aprilie. În recital, Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

În calitate de iniţiatoare şi director artistic al proiectului Pianul Călător, Oltea Şerban-Pârâu declară: „Odată ajunşi la a patra ediţie a turneului Pianul Călător, ne aflăm în situaţia de a căuta noi rute pentru a rămâne în atenţia publicului. Un program 100 % Mozart ar reprezenta partea de succes sigur, dată fiind popularitatea muzicii mozartiene în rândul publicului românesc. Curajul, partea de noutate, era practic pariul pe care pianistul Horia Mihail l-a pus cu el însuşi, acela de a încerca să se afle singur cu orchestra şi pianul pe scenă într-un program de trei concerte mozartiene, fiind pentru prima dată solist şi dirijor, aşa cum se întâmpla, de altfel, cu aproape 250 de ani în urmă, în epoca în care Mozart se afla săptămâni în şir în turneu, de multe ori în postura de pianist concertist.”

Pianul Călător va reveni, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit anul trecut cu mult entuziasm de simplii trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB, dar traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2014:
Târgu Mureş, 14 aprilie, Palatul Culturii, Recital.
Oradea, 17 aprilie, Sala Filarmonicii, Concert.
Bucureşti, 23 aprilie, Sala Radio, Recital.
Bucureşti, 25 aprilie, Sala Radio, Concert.
Sânnicolau Mare, 26 aprilie, Castelul Nako, Recital.
New York, 4 mai, Klavierhaus, Recital.
Bucureşti, 10 mai, Parcul Herăstrău, Recital.
Bucureşti, 11 mai, Parcul Cişmigiu, Recital.
Chişinău,14 mai, Sala cu orgă, Recital.

Eveniment recomandat de Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo.

Coproducători: TVR 2 şi Radio România Regional.

Partener principal: ARCUB.

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music.

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart şi Primăria din Tulcea, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt, Casa de Cultură şi Primăria Municipiului Tecuci, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache, Casa de cultură şi Primăria Municipiului Roman, Filarmonicile de stat din Piteşti, Sibiu, Braşov, Tg. Mureş şi Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok şi Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

Cele mai citite

Related Articles