Tinerii, kilogramele și sănătatea

tinerii dieta

Încheiem astăzi o campanie pe care ne-am dorit-o a fi un semnal de alarmă asupra sănătății generației de mâine. Pe parcursul acestei săptămâni la Radio România Reșița am vorbit despre hrana nesănătoasă, sedentarism, locuri de joacă, alcool, droguri, sport și mișcare în aer liber. Ca urmare a răspunsurilor primite de la dumneavoastră, putem trage astăzi o concluzie. Nu doar cei mici sunt vinovați pentru lipsa de mișcare, pentru anturajul în care intră, ori pentru chiulul de la orele de sport. Fiecare dintre noi purtăm o parte de vină.[poll id=”92″]

Un raport european arată că adolescenţii se confruntă cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activităţii fizice şi de o alimentaţie nesănătoasă, bogată în grăsimi şi zahăr.

Chiar mai grav este că la nivel mondial 43.000.000 de copii cu vârsta sub 5 ani suferă de obezitate. Una dintre cauze este stilul de viaţă, la care se adaugă cauza tuturor bolilor, şi anume stresul, lipsa activităţii fizice, orele neregulate de odihnă şi multe altele. Unii dintre tinerii reşiţeni admit că nu se hrănesc sănătos.
În România numărul tinerilor cu obezitate s-a triplat din anii ’90 până în prezent a precizat prezent în studioul Radio România Reşiţa, doctor Caius Diaconescu, medic primar diabetolog, nutriţie şi boli metabolice.
Un stil de viaţă sănătos presupune atât evitarea exceselor de zahăr, sare şi grăsimi cât şi mişcare şi exerciţii fizice zilnic. Lucru despre care tinerii au cam uitat din cauza dependenţei de calculator, dar şi din cauza lipsei spaţiilor de joacă din Reşiţa şi a faptului că majoritatea şcolilor îşi închid porţile de la curtea şcolii în afara orelor de program astfel că adolescenţii nu mai au unde să “bată mingea”.
O altă problemă îngrijorătoare este şi că tot mai mulţi copii au diferite vicii, situaţie la care participă din păcate şi adulţii.
Ascultaţi un reportaj realizat de Ovidiu Babolea:
Din comoditate, de frica efortului sau pentru că nu conştientizează că sportul înseamnă sănătate, tot mai mulţi elevi renunţă la mişcare, îşi iau scutire medicală de efort sau chiar fug de la orele de educaţie fizică. Asta pe lângă faptul că mereu aleg să se hrănească nesănătos situaţie care nu paote duce decât la un singur rezultat – obezitatea!
Deşi sunt conştienţi că sportul înseamnă sănătate, mulţi elevi reşiţeni recunosc că în timpul liber nu fac mişcare, iar numărul sutirilor medicale este în creştere, iar de sportul de masă nici nu se pune problema – “Aici sunte foarte descoperiţi” a precizat inspectorul de educaţie fizică şi sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, prezent în studioul Radio România Reşiţa, profesor Adrian Bot.
Pe lângă viciile tot mai dese şi mai multe în rândul copiilor, mâncarea nesănătoasă pe care aceştia o aleg şi dependenţa de calculator, tinerii nu au unde să facă mişcare pentru că, de exemplu la Liceul Teoretic “Diaconovici Tietz” din Reşiţa, sau la şcoala cu clasele I – VIII, numărul 5 din Reşiţa, curtea şcolii este închisă în afara orelor de program pentru a nu fi deteriorată baza materială a terenurilor de sport, a precizat directorul Boris Vatzulik. La această listă se mai aduagă multe alte instituţii de învăţământ cum ar fi Şcoala de Beton, la care curtea şcolii este ănchisă şi astfel tinerii nu au unde să facă mişcare sau să “bată mingea”.
“Mens sana in corpore sano”, adică minte sănătoasă în corp sănătos – un aspect despre care tinerii au uitat fiind adeseori “ajutaţi” şi de adulţii care din comoditate cotribuie la problemele de sănătate ale generaţiilor viitoare.
Ascultaţi un reportaj realizat de Ovidiu Babolea:
Reşiţa oferă suficiente locuri de agrement pentru copii şi adolescenţi, însă aceştia aleg să nu facă mişcare. Cu detalii vine Ovidiu Babolea:
Alimentaţia nesănătoasă a tinerilor, obezitatea, lipsa exerciţiilor fizice conduc la un cerc vicios din care fac parte consumul de tutun, alcool şi droguri, situaţie despre care Ovidiu Babolea are mai multe detalii:
Sursa foto: plus.google.com

De același autor

Related Articles