Cutremur devastator în Noua Zeelandă: 8.1 pe scara Richter!

Noua Zeelandă trece prin momente grele. Țara aflată în emisfera sudică a trecut, în dimineața de vineri, 5 martie la ora 8:27 (ora locală), prin al treilea cutremur în numai câteva ore, iar autoritățile au emis avertizare de tsunami.

Autoritățile neozeelandeze au transmis cetățenilor care locuiesc lângă coastele țării insulare să nu stea în case și să se pună la adăpost în zone aflate la altitudine.

Cutremurul puternic s-a produs în largul coastelor Insulei Kermadec, aflată la la aproximativ 800 de kilometri distanță de Insula Nordică, care găzduiește două orașe foarte importante: capitala Wellington și Auckland, scrie CNN. Mișcarea telurică poate fi considerată una de suprafață, având în vedere că s-a înregistrat la doar 10 kilometri adâncime.

„Chiar dacă cutremurul nu s-a simțit în toate zonele, evacuarea ar trebui să se facă imediat, în contextul avertizării de tsunami. Oamenii aflați în toate zonele de coastă ar trebui să iasă din case imediat și să se ducă către zone aflate la altitudine mai mare imediat sau cât mai mult spre interiorul insulelor!”, avertizează Agenția Națională  a Managementului Urgențelor din Noua Zeelandă.

Cutremurul cu magnitudinea 8.1 este cel mai puternic dintre cele trei înregistrate vineri dimineață (ora locală) în Noua Zeelandă. Primul, înregistrat la puțin timp după miezul nopții, a avut o magnitudine de 7.4, în timp ce următorul, produs la doar câteva ore după, a avut 7.1.

O avertizare de tsunami a fost emisă și de către autoritățile din Statele Unite ale Americii pentru statul insular Hawaii, aflat în inima Oceanului Pacific.

Noua Zeelandă se află pe cunoscutul Cerc de foc al Pacificului, regiunea planetei în care se produc cele mai devastatoare cutremure

Cercul de foc al Pacificului este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

O mare parte din partea vestică a continentelor americane, precum și coastele estice ale Asiei, Asiei de Sud-Est precum și ale Oceaniei se află pe Cercul de foc al Pacificului.

Sursa: https://www.prosport.ro/

De același autor

Related Articles