[AUDIO] Cu sprijinul Spitalului Municipal Timişoara, cărăşencele cu vârsta între 50 şi 69 de ani vor beneficia de screening mamar gratuit

Consiliul Judeţean din Caraş-Severin a încheiat în urmă cu câteva zile un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, prin intermediul căruia femeile din Caraş-Severin, cu vârsta între 50 şi 69 de ani vor beneficia de screening mamar gratuit în vederea depistării precoce a cancerului la sân.

Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân”, va fi un proiect amplu deoarece aproximativ 40.00 de femei din Banat vor putea beneficia de mamografii gratuite, fără trimitere de la medicul de familie. Acestă campanie va debuta în aproximativ 2 luni şi se va desfăsura atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa cât şi la spitalele din judeţele vecine, respectiv în Arad, Hunedoara şi Timiş, ne-a declarat coordonatorul proiectului, medicul Oimpia Oprea.

Din păcate, cancerul de sân rămâne în Banat cea mai frecventă afecţiune întâlnită la femei. Dar, în contrast cu alte tumori maligne, modalităţile imagistice moderne permit diagnosticul precoce al acestuia, cel mai adesea la femeile asimptomatice. Mamografia rămâne însă prima opţiune în diagnosticul precoce al cancerului de sân. Ea este capabilă să detecteza boala în stadii incipiente. Despre importanţa acestei investigaţii aflam detalii de la medicul Alina Maliţa din cadrul compartimentului de radiologie al spitalului Municipal Timişoara.

Acest proiect are o valoare de peste 38.000.000 de lei, finanţarea fiind asigurată din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Prin intermediul acestui proiect va fi achiziţionată o unbitate mobilă pentru mamografii de screening dar şi un mamograf fix.

Sursa foto: doc.ro

Cele mai citite

Related Articles