[AUDIO-FOTO] De la medicina convenţională la cea naturistă cu farmacistul-fermier Cătălin Pavel din Caraşova

În ultima vreme, la fel ca acum câţiva zeci de ani, comparatia acestor două domenii tinde să ocupe primul loc în cadrul oricărui gen de discuţie referitoare la modul în care ne îngrijim sănătatea.

Încă din antichitate ouăle de prepeliţă erau privite ca un panaceu când chinezii le consumau crude, pentru a trata afecţiunile respiratorii, iar egiptenii le considerau afrodisiace naturale, care cresc potenţa şi vindecă infertilitatea.

În ziua de astăzi, o afacere cu prepeliţe poate deveni una profitabilă, cu o investiţie mică, amortizabilă în scurt timp. Persoanele care se încumetă să demareze o astfel de activitate trebuie să se informeze foarte bine care sunt condiţiile cele mai bune pentru creşterea acestor păsări.

Carnea şi ouăle de prepeliţă, spre exemplu, sunt recunoscute pentru efectele lor benefice din punct de vedere medical. Efectul tămăduitor al acestora este dovedit şi acceptat chiar de către medici. Oul de prepeliţă revitalizează organismul uman indiferent de vârstă, reglează şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii şi activitatea aparatului circulator, reglează aciditatea gastrică, ameliorează respiraţia şi funcţia reproductivă, are efecte benefice în tratarea bolilor de ficat, acţionează pozitiv asupra creierului, al sistemului limfatic şi al celui imunitar.

Apreciate pentru ouăle pe care le fac, dar şi pentru carnea lor cu conţinut scăzut de grăsimi, prepeliţele pot deveni o afacere profitabilă pentru crescătorii dedicaţi“, a mărturisit farmacistul-fermier Cătălin Pavel din comuna cărăşeană Caraşova (n.r. originar din Reşiţa) într-un amplu interviu acordat postului Radio Reşiţa:

Cătălin Pavel în dialog cu Hardy Cvoica

… am absolvit în vara anului 2020 postliceala sanitară la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, specializarea asistent de farmacie. Am tot căutat ouă de prepeliţă de ceva vreme să pun în incubator, am tot întrebat ani de zile, dar nu am găsit. Mai bine zis, ideea mi-a încolţit în minte în urmă cu 15 ani când am văzut la televizor o emisiune cu domnul Costi de la Piatra Neamţ care şi acum creşte prepeliţe, el fiind veteranul crescătorilor de prepeliţe din România şi pot spune că am rămas plăcut impresionat. A vorbit atunci de beneficii, de calităţile cărnii că nu conţine colesterol, că ouăle sunt foarte bune pentru sănătate, ele fiind ca un supliment alimentar. Eu pe atunci nu făcusem încă şcoală, nu ştiam în ce direcţie o voi apuca în viaţă şi în timp am început să caut ouă, atât la şcoală, cât şi la lucru dar nu am găsit niciunde şi anul trecut pe facebook am întâlnit un domn din Hunedoara care s-a îmbolnăvit şi care a zis că nu mai vrea să crească prepeliţe dându-mi mie nişte ouă, gratis să le pun la incubator. Trebuia doar să plătesc transportul. Nu ştiam nimic despre prepeliţe şi ouă, citisem pe internet, mă documentasem cât de cât, dar scria că mor foarte multe atunci când sunt mici. Dar nu este totul adevărat ce scrie în spaţiul virtual şi m-am gândit să încerc pentru că am făcut şi şcoala cu specific sanitar şi am avut chiar şi un curs despre produsele naturiste şi oăule de prepeliţă şi tot atunci am aflat că există şi medicamente pe bază de ouă de prepeliţă prin farmacii care sunt suplimente alimentare. Şi soacra mea şi eu am avut probleme de sănătate, ea cu anemia, eu cu gastrita şi consumând ouă crude pe stomacul gol dimineaţa, ne-am tratat. Cred că lumea preferă să consume produse naturiste în loc să înghită medicamente, aceasta este părerea mea.

După ce am primit acele ouă, am amenajat acasă la Caraşova o maternitate pentru că atunci când sunt mici până la vârsta de 3 săptămâni au nevoie de o temperatură de 37-38 de grade Celsius la nivelul solului, că altfel se prăpădesc. Când sunt mici au nevoie de o temperatură mai ridicată pentru ca să se dezvolte. Şi le-am amenajat singur, pentru că mă pricep şi la electricitate, termostate care să pornească la 37 de grade şi la 38 să se oprească, iar după 2-3 zile să scadă câte un grad-două până se ajunge la 21 de grade, undeva la aproximativ o lună. La început când sunt mici sunt foarte drăgălaşi, mie mi-au plăcut foarte mult, a fost dragoste la prima vedere, pot spune, ca la soţie. În timp am început să consum şi ouă şi să recomand şi altora. Fiind un produs natural îşi fac efectul în timp şi nu imediat. Ouăle de prepeliţă sunt foarte bune pentru fortificarea organismului, cresc imunitatea pentru că conţin foarte multe minerale, vitamina C, fier de 7-8 ori mai mult decât un ou de găină şi se pot face cure pentru anumite afecţiuni. De exemplu pentru astm se face o cură cu 240 de ouă, cu condiţia să nu se consume cafea şi să nu se fumeze o oră după administrarea lor.

Oamenii care doresc mă pot contacta pe pagina de socializare Prepeliţe Caraşova sau pe un site care este ca un blog, foarte bine documentat, pe care eu am încărcat toate informaţiile pe care le-am redactat despre creşterea prepeliţelor, despre cure, despre carne, valoarea nutriţională a ouălor, prepeliţecaraşova.ro şi la telefon. Însă lumea ştie, iar eu nu am un efectiv foarte mare pentru că nu am reuşit să amenajez la condiţiile optime, adică nu am un spaţiu cu minimum 18 grade Celsius ca să facă ouă ca la carte. În prezent am peste 180 de prepeliţe de la care recoltez peste 100 de ouă pe zi şi mai am 300 de „spartani” în incubator care trebuie să eclozeze zilele acestea.

Prepeliţele sunt de mai multe rase. Lumea când spune prepeliţă se gândeşte la o singură rasă, la o formă definită, pentru că nu ai de unde să şti până nu te documentezi în amănunt.

Prepeliţa japoneză, cântăreşte undeva la 120-150 de grame, femela în viu, iar masculul este mai mic şi ajunge până în 120 de grame. O femelă poate face şi până la două ouă pe zi, dar acestea sunt mici de până la 10-12 grame. Prepeliţa japoneză este o rasă ouătoare de talie mică, nu mănâncă mult, este economică, doar că ouăle sunt şi ele foarte mici.

Prepeliţa polară este rasa pe care o deţin eu; acestea sunt mixte, adică pentru carne şi ouă. Sunt albe cu un moţ negru în frunte şi ajung undeva la 350 de grave în viu, femelele şi masculii până în 280-300 de grame. Această rasă face ouă mai mari între 15 şi 23 de grame.

Prepeliţa Jumbo Gold face ouă şi mai multe decât prepeliţa polară, este cafenie cu gălbui la penaj, tot de ouă şi carne.

Şi Prepeliţa gigantă polară este numai pentru carne, ajunge în viu până la 500 de grame, face ouă odată la două-trei zile, fiind o specie mai mult pentru gurmanzi.

Pe viitor poate voi extinde şi eu gama de produse pentru că am văzut colegi din ţară care produc şi cârnaţi şi pastramă din carne de prepeliţă. Sunt activ pe un grup de facebook al crescătorilor de prepeliţă şi acolo sunt tot felul de reţete şi delicii. Dar cum spuneam şi eu sunt un gurmand şi trebuie să le încerc pe toate; carnea este foarte bună, soţia găteşte foarte bine, dar aş dori să gust şi pastrama pe care o face un coleg de la Bucureşti, foarte renumită în ţară şi ouăle murate, deşi noi românii nu prea ştim de ele cu toate că în meniurile marilor restaurante din lume constituie o delicatesă, fiind foarte cerute la salate de către turiştii străini şi mă bate gândul să încerc să fac şi eu pe viitor. Există şi un grup de whats app  unde suntem 180 de crescători din întreaga ţară unde ne sfătuim dacă sunt probleme cu ele, cu ce le hrănim, ne ajutăm între noi cu idei, cu soluţii, facem schimburi de ouă. Dar eu comunic pe facebook şi cu consumatorii pentru că tu ca producător normal este să ai lângă tine consumatorul pentru că el fiind mulţumit va informa şi pe alţii la rândul său. Clientela pe care o am şi-au făcut abonament. Ei mă contactează şi depinde de comenzi, mă deplasez şi le transport în piaţă sau la domiciliul clientului, marţi sau joi. Un abonament înseamnă două caserole pe săptămână, adică 80 de lei pe lună. În cazul în care aş avea comenzi în Lugoj, spre exemplu sau Timişoara contactez un coleg de pe grup şi îi transmit comanda respectivă dumnealui. Cunoscându-ne nu ne batem joc nici de noi şi nici de consumatori.

Nu recomand oamenilor neaparat să facă cure cu ouă de prepeliţă. Spre exemplu, cei care au probleme cu colesterolul sau tensiunea îi îndrum să înlocuiască oul de găină cu cele de prepeliţă pentru că acestea nu conţin colesterol, au acizi graşi benefici, Omega 3, au acelaşi gust doar poate puţin mai aromate pentru cei cu papilele gustative mai dezvoltate.

În general, ouăle de prepeliţă pot fi consumate de toată lumea, doar cei care au probleme cu rinichii trebuie să vorbească în prealabil cu un medic specialist urolog pentru că acestea conţin un procent ridicat de proteine, iar bolnavii de rinichi nu au voie să consume meniuri cu un conţinut ridicat de proteine pe zi. În rest sunt foarte bune pentru copii. Recomand un gălbenuş de ou de prepeliţă într-o cană de lapte cu puţină miere, dimineaţa, 5-6 zile cu pauză de o săptămână-două. Copiii până în 5 ani pot consuma câte două ouă pe zi. Adolescenţii, adulţii şi vârstnicii care ţin cură cu ouă de prepeliţă pot consuma până la 5 pe zi pentru că este echivalentul unui ou de găină.

Şi în Reşiţa, colegul meu, domnul Silviu Ceauş, creşte prepeliţe şi produce vestitele ouă murate, unice în Caraş-Severin. Are şi un efectiv mai mare de păsări, colectează şi mai multe ouă şi comercializează şi carne. Oricum, noi cei din zona Reşiţei ţinem permanent legătura, chiar acum avem un prieten la Câlnic, domnul Cristi care pune bazele unei noi crescătorii. Eu zic că este bine să se diversifice piaţa pentru că lumea tot timpul este deschisă la ceva nou şi mereu va fi loc pentru toată lumea. Aşa este şi în cazul magazinelor, dar şi al farmaciilor. În funcţie de oferte, de promoţie, de felul cum ştie fiecare să se promoveze.

În perioada sărbătorilor pascale, cererea va fi mai mare pentru că oăule se pot şi vopsi şi arată foarte bine, mai ales cele roşii. În zonele în care au acele puncte negre pe coajă acolo după două-trei zile s-ar putea să se decojească mai repede. Se mai întâmplă ca unele ouă să fie complet albe şi noi crescătorii spunem atunci că au rămas fără tuş. Eu când adun ouăle, înainte să le pun în frigider am pe fiecare caserolă câte un număr şi în funcţie de acesta notez data în care le adun. Oăule ţin 28 de zile dacă sunt ţinute la frigider între 5 şi 10 grade Celsius.

Pentru mine creşterea prepeliţelor este o pasiune. M-am orientat spre aceste păsări pentru că nu sunt deloc sensibile, nu sunt ca găinile, practic nu le trebuie nimic dacă le oferi toate condiţiile. La găini mai nou au apărut o seamă de boli de care nu am mai auzit şi sunt necesare fel de fel de vaccinuri, dar la prepeliţe în afară de a le administra vitamine în apă când sunt mici şi albastru de metil, nu trebuie să faci nimic. Dacă totul vine din inimă, satisfacţia creşterii prepeliţelor este maximă cu o investiţie minimă. Cine vrea să crească trebuie să ştie că fără să depună suflet în tot ceea ce va face nu va rezolva nimic. Pe lângă acest lucru recomand începătorilor să îşi cumpere un incubator şi ouă de incubat pentru că aşa au ocazia să vadă încă de la început cum evoluează puii. Aşa dacă îşi iau prepeliţe mari, tineret, când vor scoate ouă s-ar putea să le moară pe capete. Însă aşa au ocazia să pună ei ouăle în incubator, să urmărească cum cresc puii, de ce au aceştia nevoie şi aşa mai departe. Perioada de incubare este de 16-17 zile cu respectarea condiţiilor.

Din punctul meu de vedere dacă depui suflet, te dedici acestei activităţi şi îţi respecţi munca, se merită să investeşti în segmentul creşterii prepeliţelor pentru că vei avea satisfacţii multiple atât pe plan financiar, economic şi al sănătăţii”.

Cu Cătălin Pavel ne întâlnim sâmbătă, 27 februarie în emisiunea “Oameni şi locuri” de la 15:15 aici pe 105,6 FM.

Sursa foto: facebook Cătălin Pavel

Cele mai citite

Related Articles