Cehia a inclus România pe lista roşie, prezintă risc înalt de infectare cu coronavirus

România a fost inclusă pe lista roşie de autorităţile din Cehia. Cetăţenii care vin din ţara noastră vor trebui, de luni, 3 august, să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Cehiei şi să facă testul Covid pe cheltuială proprie, dacă autoritatea de sănătate publică nu dispun alte măsuri de carantină, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terțe, aflate pe lista roșie), însă, imediat după intrare, trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat un test molecular privind infecția cu COVID-19.

Măsurile menționate nu se aplică următoarelor categorii de persoane: 

  • personalul din domeniul transportului internațional, dacă motivul de intrare este justificat prin documente corespunzătoare;
  • cetățenii statelor membre UE și străinii posesori ai unui permis de ședere de lungă durată sau permanent într-un stat membru UE care tranzitează Republica Cehă în termen de 12 ore.

Tranzitul este permis în următoarele condiții:

  • Cetățenii români care tranzitează Republica Cehia pe cale aeriană nu trebuie să respecte măsuri speciale, cu condiția să nu părăsească zona de tranzit din aeroport;
  • Cetățenii români care tranzitează pe cale rutieră Republica Cehia nu sunt supuși niciunei condiționări sau obligații, dacă durata tranzitului nu depășește 12 ore.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE ROMÂNIA DIN STATE CU RISC ÎNALT:

  • Pe cale aeriană: Cetățenii români nu au nicio obligație, cu condiția să nu părăsească zona de tranzit din aeroport.
  • Pe cale terestră: Tranzitarea teritoriului Cehiei, pe o durată de cel mult 12 ore, nu este supusă niciunei condiționări sau obligații pentru cetățeni.

MĂSURI PE PLAN INTERN ÎN CEHIA:

  • Participarea la evenimentele publice și private organizate în spații interioare este limitată la 500 persoane, iar în spații exterioare la 1000 persoane.
  • Purtarea măștii este obligatorie la toate evenimentele culturale, inclusiv în cluburi și discoteci, și sportive cu peste 100 de participanți, organizate în spații interioare. Măsura nu se aplică spațiilor comerciale și restaurantelor.
  • Pentru informarea străinilor au fost puse la dispoziție un număr de telefon, care funcționează de luni până joi între orele 09.00 – 15.00, iar vineri între orele 09.00 – 13.00 (+420 974 820 680 – tasta 3) și o adresă de e-mail, respectiv: cestovani.covid19@mvcr.cz.
  • Se recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/515905http://praga.mae.ro și http://www.mae.ro

De același autor

Related Articles