[FOTO] De la 22:15, cea de-a doua parte a emisiunii Boema cu teatrologul Irina Ionescu despre noua sa carte „Marketing în artele spectacolului”

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.

În această seară de miercuri, la emisiunea Boema ne întâlnim cu un om de cultură a cărui activitate de aproape două decenii a contribuit la înobilarea culturii naţionale, Irina Ionescu.

Perseverenţa, profesionalismul şi harul său se îngemănează perfect în profunzimile trăirilor artistice aşezate cu multă minuţiozitate în paginile unei noi cărţi dedicată artelor spectacolului,sugestiv denumită “Marketing în artele spectacolului”!

A studiat timp de zece ani în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti (Licenţă – 1999; Studii aprofundate, specializarea Istoria teatrului – 2000; Şcoala doctorală – 2009). A publicat cronici de teatru, interviuri şi articole de specialitate în diverse reviste din domeniul artelor spectacolului. . Lucrează de aproape 20 de ani în domeniul administraţiei culturale, la Institutul Cultural Român.  În 2016, a editat pentru Institutul Cultural Român publicația on–line Romanian Performing Arts. Perspectives.

Irina Ionescu este lector univ. dr. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. A urmat diverse cursuri/stagii de formare şi dezvoltare profesională, cele mai importante la: Goldsmiths University of London (2010), Utrecht University (2010), King’s College London (2009), Central European University (2007), Felix Meritis Foundation (2005), The Amsterdam-Maastricht Summer University (2004 şi 2003). Irina Ionescu a mai publicat volumul “Management de proiect şi elemente de marketing în artele spectacolului” (Bucureşti: Editura Eikon, 2018).

Invitata noastră a publicat o nouă carte “Marketing în artele spectacolului”, ce combină fondul teoretic cu câteva studii de caz şi opiniile unor personalităţi ale lumii culturale/profesionişti cu mulţi ani de experienţă. Printre aceştia se numără Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărşăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ştefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Ţepuş, Tamara Susoi, Maria Sârbu şi Simion Buia.

„Mi-ar plăcea să se știe că marketingul înseamnă în primul rând spectacole de calitate și că teatrul poate să ofere experiențe de neuitat, un timp bine petrecut”, mărturiseşte invitata noastră, alături de care vom vorbi şi despre marii dramaturgi sau actori români.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, declară la rândul său: „M-am aplecat asupra cărţii din curiozitate şi trebuie să mărturisesc că nu am lăsat-o din mână până nu am citit-o. Este una dintre cele mai interesante cărţi pe care le-am găsit în limba română despre ceea ce înseamnă management cultural, leadership, dezvoltare de proiecte pe termen lung în zona antreprenorială. Este un demers riguros, cu o bibliografie foarte serioasă şi cu referinţe la zi asupra unui domeniu în care avem atât de puţini specialişti în România.“

„Scris cu pasiune si luciditate in egala masura, intre tonul amical si metoda academica, volumul Irinei Ionescu transforma managementul cultural intr-o poveste. Nu una simpla, insa, ci extrem de complexa: cu multe dimensiuni, nuante si mai ales principii. Meritul textului e ca porneste de la ele si ajunge la creativitate si stil personal. Sunt marile calitati ale oricarui proiect dus la bun sfarsit. Iata ghidul perfect pentru un astfel de parcurs!” , apreciază Octavian Saiu, critic de teatru.

Volumul “Marketing în artele spectacolului”, semnat de Irina Ionescu, a apărut la Editura Eikon anul acesta. Marketingul face întâlnirea dintre artişti şi public posibilă. Este esenţial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles