[AUDIO] Județul Caraș-Severin duce lipsă de asistenți maternali

Pentru că la nivelul județului Caraş-Severin sunt aproximativ 800 de copii fără familii, este nevoie de asistenți maternali. Direcția Generală pentru Asistență Socială si Protecția Copilului Caraș-Severin derulează o campanie de identificare și recrutare a persoanelor cu domiciliul în județ, care doresc să devină asistenți maternali profesioniști.

Este vorba de un proiect pe fonduri europene, derulat la nivel national, în cadrul căruia judetul Caraş-Severin beneficiază de o finanțare de peste 78 de milioane de lei, prin care se dorește extinderea retelei de asistenți maternali și implicit reducerea numărului de copii si tineri plasați în centre. Elena Amzoi, directorul instituției ne explică:

În cadrul proiectului “TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor – Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, în calitate de partener, beneficiază de fonduri europene pentru extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști și dezinstitutionalizarea copiilor ocrotiți în centrele rezidențiale”, mai precizează directorul executiv al DGASPC Caraș-Severin, Elena Amzoi.

Ce trebuie să ştie persoanele interesate este că pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc mai multe condiții. Trebuie să aibă domiciliul pe raza județului Caraș-Severin, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să fi absolvit minim 10 clase și să aibă vârsta cuprinsă între 25-52 ani.

Asistenții maternali trebuie să aibă o stare psihică bună și un comportament în societate care să prezinte garanții pentru îndeplinirea corectă a obligatiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi.

Trebuie să aibă în folosință o locuință care acoperă necesitățiile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiti în plasament.

Solicitanții și persoanele care locuiesc împreună cu aceștia trebuie să nu fi suferit condamnări pentru săvârșirea unor infracțiuni. Nu poate fi asistent maternal profesionist persoana care a suferit o condamnare prin hotărare judecătorească rămasă definitivă, pentru savarșirea cu intenție a unei infracțiuni, părintele decazut din drepturile parintești sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotarâre judecătorească rămasă definitivă și persoana care suferă de boli cronice transmisibile.

De asemenea, trebuie să existe acceptul întregii familii cu care locuiesc, de a primi și ocroti copii în casa lor.

Trebuie apoi urmate cursurile de formare profesionala organizate de Direcța Generala de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin.

2 COMENTARII

    • Bună ziua! Da. cursurile se țin la Reșița. Puteti să cereți detalii la nr. de telefon 0255 217048 secretariat DGASPC Caraș-Severin

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles