Ziua mondială a protecţiei civile

Ziua mondială a protecţiei civile este marcată în fiecare an la data de 1 martie. La această dată, în anul 1972 a intrat în vigoare Constituţia Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO).

Ziua mondială a protecţiei civile a fost instituită printr-o decizie a adunării generale a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile în anul 1990.

În 2020 tema Zilei mondiale a protecţiei civile, stabilită printr-o rezoluţie a adunării generale a ICDO, este intitulată ”Civil Defence and First Aider in Every Home”, făcând referire la protecţia civilă şi primul ajutor în fiecare casă, după cum se arată în mesajul secretarului general interimar al ICTO, Belkacem Elketroussi, postat pe site-ul http://icdo.org. Deşi se consideră că primul ajutor ţine de sfera şi mandatul protecţiei civile şi al altor autorităţi competente, acţiunile de prim ajutor şi de salvare încep de obicei ca urmare a apelului la ajutor înainte de sosirea organismelor şi autorităţilor competente. Astfel, cel puţin un membru al unei familii ar trebui să fie pregătit pentru astfel de evenimente, ceea ce presupune ca acesta să fie familiarizat cu noţiunile de prim ajutor. ICDO face apel la toate statele membre ale organizaţiei să celebreze ziua de 1 martie 2020 prin organizarea şi intensificarea campaniilor de sensibilizare cu privire la cei care acordă primul ajutor, se mai arată, între altele, în mesajul lui Belkacem Elketroussi.

Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv este de a contribui la dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecţia şi asistenţa populaţiei, precum şi protejarea bunurilor şi a mediului în caz de dezastre naturale sau provocate de om. Organizaţie are, de asemenea, ca misiune încurajarea cooperării şi solidarităţii reciproce între structurile naţionale de protecţie civilă ale statelor membre. Sediul organizaţiei se află la Geneva.

Originile organizaţiei datează din 1931, anul în care generalul George Saint-Paul, medic chirurg, a înfiinţat, la Paris, asociaţia “Lieux de Geneva” (”Zonele Geneva”). Generalul George Saint-Paul rămăsese profund marcat de atrocităţile şi cruzimea de pe urma cărora populaţia a suferit în Primul Război Mondial. Ca atare, el a avut ideea creării de zone de siguranţă sau zone neutre, unde populaţia civilă, şi în mod special femeile, copiii, bătrânii şi infirmii să poată găsi un refugiu pe timp de război. În 1937, la cererea generalului Saint-Paul, Asociaţia internaţională a zonelor Geneva (“Lieux de Geneve International Association”) a fost transferată la Geneva şi a devenit ”Asociaţia internaţională pentru protecţia populaţiei civile şi a clădirilor istorice în vreme de război”.

La Conferinţa Internaţională din 1954 de la Berlin privind problema protecţiei populaţiei civile în timp de război s-a pus în dezbare necesitatea creării şi recunoaşterii zonelor neutre şi a oraşelor deschise. Această întâlnire a rămas cunoscută, ulterior, sub numele de “Prima Conferinţă Mondială de Apărare Civilă”. Începând cu anii ’60, organizaţia şi-a lărgit preocupările, incluzând, pe lângă protecţia populaţiei pe timp de război, şi protecţia pe timp de pace, în cazul producerii dezastrelor naturale şi tehnologice.

În prezent, Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile are 59 de state membre, 16 state cu statut de observator şi 23 de membri afiliaţi. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizaţiei şi este alcătuită din delegaţi reprezentând statele membre, potrivit http://icdo.org

Marcarea Zilei mondiale a protecţiei civile are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice mondiale a importanţei vitale a protecţiei civile şi sensibilizarea cu privire la pregătirea şi măsurile de prevenire şi de auto-protecţie în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor şi realizărilor tuturor serviciilor naţionale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.

În România, actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că ”Apărarea Pasivă este pregătită şi pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă”. Astfel, în România, Ziua protecţiei civile se sărbătoreşte la data de 28 februarie. Aceasta prilejuieşte o serie de manifestări la nivel naţional, precum colocvii, conferinţe, dezbateri radiofonice şi televizate, manifestări de genul ”Ziua porţilor deschise”, exerciţii de prevenire şi de simulare a dezastrelor.

De același autor

Related Articles