[FOTO-AUDIO] Tăiţeii au dat tonul Făşangului la germanii din Reşiţa şi au reunit alături etniile Banatului de Munte

[UPDATE] Etnicii germani din Banatul montan au intrat în perioada Făşangului, care a fost deschisă odată cu tradiţionala sărbătoare a tăiţeilor. Reşiţenii, indiferent de vârstă, nu au uitat nici anul acesta rânduiala tradiţiilor păstrate din moşi strămoşi cu şase săptămâni înainte de intrarea în postul Sfintelor Paşti şi au marcat astfel una din acţiunile de top din acest “anotimp” aşa-zis al distracţiilor.

La Reşiţa, sărbătoarea tăiţeilor a reunit la sediul Forumului Democratic al Germanilor din urbe, tineri şi vârstnici, care au degustat tăiţeii cu brânză, ketchup, carne sau zahăr, pregătiţi cu multă dăruire de femeile Clubului “Femina” al acestui for cultural local.

Atmosfera de sărbătoare a fost încununată de acordurile duet-ului Marianne şi Petru Chirilovici, a corului “Franz Sturmer” al Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa şi a unei părţi din corul “Ghiocelul/ Hovirag” al etnicilor maghiari din municipiul de pe Bârzava, invitaţi la eveniment.

Reşiţenii de toate etniile au cântat şi s-au veselit alături.

Vox participanţi

Manifestările din perioada Făşangului  se vor încheia în ultimile zile ale lunii februarie, dar nu înainte să mai aibă loc alte acţiuni specifice în mai multe localităţi din Banat, precum Marele Bal Mascat în 22 februarie şi Sărbătoarea Gogoşilor, în 25 februarie la Reşiţa.

***

An de an, la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organizată Sărbătoarea Tăiţeilor – prima manifestare din seria acţiunilor dedicate Făşangului.

Manifestarea s-a desfăşurat marţi, 11 februarie de la ora 15.30 la sediul entităţii culturale din cartierul Muncitoresc.

Preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla a transmis pentru Radio Reşiţa că, timp de o lună, între Bobotează şi Postul Mare, etnicii germani se distrează şi sărbătoresc „anotimpul” Făşangului prin diferite acţiuni specifice.

De același autor

Related Articles