Mame la 13 ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa!

Judeţul Caraş-Severin se confruntă cu un fenomen care ia amploare în ultimii ani. Este vorba despre mamele minore care aduc mult prea devreme pe lume copii. Cea mai tânără mămică, înregistrată la maternitatea Spitalului Judeţean din Reşiţa a avut doar 13 ani, iar altele la 16 ani aduc pe lume al doilea copil.

În plus, cele mai multe sarcini nu sunt monitorizate, iar viaţa bebeluşilor este pusă în pericol, susţine medicul neonatolog Lorenţa Cojocaru. Majoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate.

“Practic şi în acest an avem aici la spital, copii cu copii! Mame de 13 ani care nu înţeleg aproape nimic din ce li se întâmplă şi se trezesc cu un copil, cu probleme de multe ori pentru că din păcate se nasc cu infecţii cu malforaţii. Se trezesc cu un copil bolnav cu care nu ştiu efectiv ce să facă şi ulterior nu ştim ce se întâmplă după ce pleacă din maternitatea noastră. Ele au nevoie de ajutorul medicilor de familie şi fac un apel pe această cale să încerce să motiveze gravidele să-şi facă investigaţii, pentru că multe dintre ele nu ştiu, nu înţeleg, multe dintre ele sunt minore şi au nevoie de sprijinul cadrelor medicale”, a precizat medicul Lorenţa Cojocaru.

Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite. Comunitatea ar trebui să aibă un rol important în această educaţie, pornind de la şcoală şi până la medicul de familie. Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru protecţia acestor copii.

De același autor

Related Articles