Inspectorii de muncă din Caraş-Severin continuă seria controalelor

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin au efectuat 259 controale, luna precedentă, fiind dispuse angajatorilor 376 măsuri obligatorii în scopul remedierii deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 82.000 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost: neîntocmire în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea repausului săptămânal, nedepunerea copiilor după registrul de evidenţă a zilierilor, netransmiterea la termen a datelor în aplicaăia electronică REVISAL, neînmânarea contractului individual de muncă salariatului, zilieri remuneraţi cu o sumă de bani mai mică decât minimul impus de lege, nu s-au stabilit prin fişa postului atribuţiile şi răspunderile ce le revin lucrătorilor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, nu s-au luat măsuri pentru ca în fişele individuale de instruire ale lucrătorilor să fie ataşate un exemplar al fişei de aptitudine emisă de medicul de medicina muncii în urma examenului medical, nu s-au luat măsuri pentru a respecta periodicitatea anuală a efectuării examenului periodic pentru toţi lucrătorii, etc. La 3 angajatori a fost identificată muncă nedeclarată pentru 3 persoane.

Au fost comunicate de către angajatori 7 evenimente care au avut ca urmări 2 decese şi 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă.
Din aplicaţia electronică REVISAL constituită la nivel naţional şi gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 49.494 de salariaţi activi, 56.772 contracte individuale de muncă în derulare (din care 50.835 pe perioadă nedeterminată şi 5.937 – perioadă determinată).
În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 774 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 101 contracte colective de muncă şi 5 acte adiţionale de modificare/prelungire a duratei de valabilitate a contractului colectiv de muncă.

Cele mai citite

Related Articles