PREZIDENŢIALE 2019: România îşi alege preşedintele pentru următorii cinci ani

Aproximativ 18 milioane de români sunt aşteptaţi să voteze astăzi, în ţară, la alegerile prezidenţiale.

Secţiile sunt programate să se deschidă la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00. Votarea se poate prelungi până la ora 23:59, dacă la momentul închiderii urnelor se află alegători în secţie sau la rând, în afara secţiei.

În Caraş-Severin, la cele 365 de secţii de votare sunt aşteptaţi duminică 265.299 de alegători.

Prefectul Matei Lupu a anunţat că la Biroul Electoral Judeţean a fost montat un generator pentru a asigura continuitatea activităţii în cazul apariţiei unei întreruperi a energiei electrice. De asemenea, pentru personalul din secţiile de votare care la încheierea procesului electoral va preda buletinele şi celelalte materiale, a fost pregătit un spaţiu corespunzător, în incinta Sălii Polivalente din Reşiţa.

Românii îşi pot schimba inclusiv astăzi actele de identitate, dacă constată că sunt expirate, pierdute, furate sau deteriorate.

Ghişeele Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din întreaga ţară au program special, fiind deschise până la ora 21.00. Amintim că dreptul de vot poate fi exercitat doar pe baza unui document de identitate valabil.

Aproximativ 20.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative vor asigura astăzi paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară.

După cum a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, Ministerul de Interne are ca prioritate principală desfăşurarea în condiţii de siguranţă a scrutinului. Ea a adăugat că alegătorii pot vota la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar alegătorul care în ziua votului se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie din localitatea respectivă.

În străinătate, aproape 298.000 de români au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale până aseară la 22:00 ora României, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central.

Peste hotare au fost organizate 835 de secţii de votare, cele mai multe în Spania şi Italia. Adresele secţiilor sunt publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Cele mai citite

Related Articles