Ziua Internaţională a Educaţiei marcată, astăzi, în toată lumea!

Astăzi, 5 octombrie, preşcolarii, elevii şi profesorii din toata lumea marchează” Ziua Internaţională a Educaţiei” prin manifestări artistice dedicate acestui eveniment, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Această zi se sărbătoreşte în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

Ziua mondială a Educaţiei adună anual sute de mii de elevi şi părinţi din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice al căror rol este vital pentru reconstrucţia socială, economică şi intelectuală a fiecărei ţări.

În 1994, în data de 5 octombrie, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a Recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Sărbătoarea fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor“ (1966) şi „Recomandarea privind învățământul superior“ (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

Prin urmare, UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.

Mesajul ministrului Justiţiei, Ana Birchall, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei:

” Astăzi, 5 octombrie, la nivel internaţional, se celebrează Educaţia, unul dintre pilonii principali fără de care o societate nu se poate dezvolta, iar omenirea nu poate evolua.

Educaţia este cea mai bună zestre pe care o lăsăm copiilor noştri, pentru că le oferă şansa la o viaţă mai bună, iar banii alocaţi acestui domeniu reprezintă cea mai sigură investiţie pentru viitor.

Relaţiile pozitive şi sentimentul de apartenenţă cultivate de dascăli le oferă elevilor confortul, încrederea, competenţa şi motivaţia de a învăţa”, susţine Dr James P. Comer, de la Universitatea Yale. De aceea, în centrul sistemului de educaţiei ar trebui să se afle, deopotrivă, atât dascălul, cât şi elevul.

În prezent, meseria de dascăl este pe cât de solicitantă, pe atât de provocatoare, acesta fiind nevoit să se reinventeze zi de zi pentru a ţine pasul cu ritmul schimbărilor pe care le aduce dezvoltarea tehnologică. Dascălul trebuie să ofere educaţie unui elev care este conectat în permanenţă la informaţii prin intermediul Internetului, care, de altfel, îl şi determină să pună foarte multe întrebări.
Întrucât starea de sănătate emoţională a unui elev îşi pune amprenta asupra rezultatelor şcolare, dascălul ar trebui să-l ajute pe elev să fie campion nu numai la învăţătură, ci şi al propriei lui vieţi. Elevul respectat, validat, apreciat va ajunge un adult cu încredere în el şi cu stima de sine ridicată care îl vor ajuta să ia cele mai bune decizii pentru a-şi croi cel mai bun drum în viaţă.

Dascălii au, aşadar, o misiune foarte importantă şi anume de a forma viitorii adulţi bine pregătiţi profesional, dar şi echilibraţi emoţional.

Ziua Mondială a Educaţiei este un bun prilej pentru fiecare dintre noi de a aduce un omagiu dascălilor de pretutindeni şi în special celor care ne-au îndrumat primii paşi pe calea formării noastre ca oameni.

La mulţi ani, dragi apostoli ai culturii!”

Cele mai citite

Related Articles