Tradiţionalul Festival al Castraveţilor la Micherechi, Ungaria

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a XVII-a editie a „Festivalului Castraveţilor”, manifestare cultural-artistică de referinţă pentru comunitatea românească din Micherechi (Mehkerek), localitate majoritar românească din Ungaria. La manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

În cadrul festivalului au fost oferite programe artistice de către artişti locali, cei mai apreciaţi de public fiind Ansamblul de dansuri populare „Gheorghe Nistor” din localitate. În ciuda vremii nefavorabile, sute de localnici au aplaudat recitalul artistului român FUEGO (Paul Surugiu).

La deschiderea oficială au luat cuvântul primarul Margareta Tat Josef Kovacs, deputat în Parlamentul Ungariei şi Tolnai Peter, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bichiş (Bekes), care şi-au exprimat bucuria de a putea lua parte la acest eveniment major în viaţa comunei Micherechi.

La deschiderea Festivalului, alături de cei menţionaţi au participat PS Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Delia Kovacş, directorul publicaţiei „Cronica”, Ilie Jova, primarul comunei Salonta Noua (Ujszalonta), Dan Tiurbe, primarul comunei Mădăraş (jud. Bihor).

Festivalul finanţat de către Primăria locală a beneficiat în acest an şi de fonduri europene obţinute în cadrul unui proiect transfrontalier accesat împreună cu Primăria Mădăraş, liderul proiectului. Proiectul în valoare de 60.000 Euro se întinde pe o perioadă de 5 ani şi va permite în fiecare an organizarea „Festivalului Brutarilor la Mădăraş” şi „Festivalul Castraveţilor” la Micherechi.

De același autor

Related Articles